Ai grijă de tine ca să nu am grijă de tine
ilustrație Dreamstime

12 lucruri de care trebuie să ții cont dacă vrei o inimă sănătoasă

1. Tensiunea arterială normală este până în 130 cu 80 mmHg. Valorile mai mari necesită consult la medicul internist sau cardiolog. În funcție de nivelul tensiunii, medicul poate recomanda modificări în stilul de viață, reducerea consumului de sare și unul sau mai multe medicamente speciale, doar la strictă nevoie. Nerespectarea măsurilor și medicației, coroborată cu tensiunea constant crescută peste normal duc la creșterea riscului de a dezvolta boli renale, boli cerebrale, boli cardiovasculare.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

2. Colesterolul total trebuie să fie până la 200 mg/dl. Fracțiunea LDL (numită popular și colesterol rău) are o valoare optimă până în 100 mg/dl. Fracțiunea HDL (numită popular colesterol bun) are o valoare optimă de peste 50 mg/dl. Aceste valori se mențin prin exerciții fizice, alimentație echilibrată, consum de pește (ideal oceanic, două porții pe săptămână), multe legume, evitarea stresului și controlul patologiilor care pot da creșteri marcate de colesterol (spre exemplu tulburări tiroidiene). În cazuri selecționate, medicul poate recomanda statine sau alte medicamente pentru scăderea colesterolului. Atenție, nu trebuie stat nici cu valori foarte mici, pentru că ele sunt corelate cu riscuri de boli neurologice, cancer digestiv, depresie și tendință la suicid.

3. Exercițiile fizice regulate ajută la menținerea stării de sănătate. Chiar după un infarct miocardic acut, se recomandă mișcare. După un episod de fibrilație atrială, la fel. Sportul la cei cu afecțiuni diagnosticate se va face după o sfătuire atentă cu medicul curant. Sportul intens, la cei fără patologii cunoscute, se va face ideal după un consult cardiologic minuțios, excluzându-se diverse afecțiuni care pot pune probleme grave (spre exemplu sindrom Brugada). Exercițiile fizice vor duce la optimizarea tensiunii, pulsului, colesterolului, menținerea vaselor de sânge la parametri normali. Atenție, fără o alimentație pe măsură și odihnă corespunzătoare, sportul singur nu va face minuni.

4. Orice om, indiferent de vârstă, are nevoie de un consult cardiologic, pentru măsurarea tensiunii arteriale, efectuarea unei electrocardiograme, a unei ecocardiografii la nevoie. De ce? Există cazuri de sindroame (spre exemplu sindromul Brugada) care pot duce la tulburări de ritm potențial mortale. Diagnosticarea lor și educarea pacienților contribuie enorm la sănătatea unei comunități. Există cazuri de cardiomiopatii hipertrofice determinate genetic, răspunzătoare de multiplele morți subite – aici un consult ar putea lămuri lucrurile și preveni un deznodământ tragic la vârste tinere.

5. În alimentație cheia este doza. Nu există alimente cu efecte nișate pe inimă. Cele care sunt sănătoase, vor fi sănătoase pentru tot organismul. O masă bogată în legume și fructe, cu puțină carne albă sau pește, cu semințe în cantitate mică, cu grăsimi vegetale (prudență aici, fără exagerări) și mai puține grăsimi animale, cu un vin roșu din când în când, cu moderație în toate, cu voie bună și chiar derapaje controlate la mici plăceri uneori, înseamnă enorm în ecuația sănătății. Cei cu hipertensiune sau insuficiență cardiacă trebuie să reducă drastic consumul de sare.

6. Cafeaua nu interferează cu circuitul electric al inimii, dar unele persoane pot fi mai sensibile la cofeină via sistemul nervos central și pot resimți palpitații. Cafeaua poate ridica puțin și tensiunea arterială. În general, consumată rațional (până la 400 mg/zi, aș sugera pe la 200-300 mg, nu mai mult) are efecte benefice asupra sistemelor vascular, digestiv, cerebral, renal, etc. Nu se va folosi zahăr, atenție și la îndulcitorii artificiali.

7. Zahărul, cu precădere cel alb, este nociv pentru întreg organismul. Există băuturi carbogazoase sau de fructe, zise naturale, cu foarte mult zahăr. Avem în lume sute de milioane de cazuri de diabet zaharat, afecțiune considerată echivalent de infarct miocardic când vorbim de riscul ulterior cardiovascular. Copiii mici sunt bombardați cu sucuri pline de zahăr, cu bomboane, cu fel de fel de dulciuri. Este explozie de obezitate pretutindeni. Zahărul trebuie redus în consum, iar îndulcitorii artificiali nu reprezintă o soluție optimă, pentru că și ei cresc riscul cardiovascular.

8. Tutunul accelerează ateroscleroza, acel proces care obstruează vasele de sânge. Plăcile de aterom se formează în arterele coronare și scad perfuzia miocardului, putând da sindrom coronarian când placa se destabilizează; se formează în carotide și dau amețeli cumplite prin scăderea fluxului sangvin către creier; se formează în arterele membrelor inferioare și dau arteriopatie intermitentă (obliterantă, cu clase diferite de severitate) etc. Tutunul dăunează grav plămânilor, creierului, stomacului.

9. Alcoolul este cardiotoxic, dar depinde aici doza. 20 – 30 de grame pe zi de alcool sunt cardioprotectoare, scăzând riscul de infarct; scad și riscul de AVC. Vinul roșu este și antioxidant, optimizează și colesterolul. Tot ce depășește măsura amintită este toxic. După un consum îndelungat, ne trezim cu pacienți care au cardiomiopatie dilatativă indusă de alcool, cu funcția de pompă a inimii sever alterată. Chiar și o cantitate mare băută pe o perioadă scurtă poate induce dilatație, în așa-numitul sindrom al inimii de vacanță. Procesul este reversibil din fericire, dar nu-i doresc nimănui să-l experimenteze.

10. Drogurile, în special cele intravenoase, sunt deosebit de periculoase, putând induce tulburări de conducere, aritmii severe, chiar stop cardiac. Nu consumați așa ceva nici măcar cu scop de experimentare.

11. Orice infecție care poate trece în sânge are potențial de afectare a inimii. Lucrul acesta e rar la persoanele imunocompetente, dar nu exclus. Infecțiile la nivelul dinților trebuie tratate prompt. Cele în sfera ORL la fel. Orice infecție se tratează cu adresare la medic, nu cu antibiotic luat la întâmplare! Există procese de endocardită cu germeni care ajung în torentul sangvin prin diferite porți de intrare și care lasă leziuni permanente semnificative la nivelul aparatelor valvulare.

12. Starea psihică înseamnă enorm pentru buna funcționare a inimii. Tulburările psihice pot duce la tahicardii, tulburări de ritm. Am amintit cândva de sindromul inimii frânte, numit și Tako-tsubo, care apare de regulă la femeie, după o despărțire sau un deces, prin descărcări masive de catecolamine, în condiții de stress major. Orice conflict trebuie evitat, iar dereglările psihice necesită consult psihologic și/sau psihiatru.

 

Un material de dr. Vasi Rădulescu, fondator #leapșadesănătate

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨