Detergentul (de vase, de rufe, de suprafețe) poate fi nociv dacă ajunge în contact cu unele mucoase din exteriorul sau interiorul corpului. Persoanele cu demență sau copiii reprezintă grupe la risc crescut, iar aici se impun niște măsuri stricte. Aceste produse se vor depozita în locuri speciale, ideal încuiate.
Dacă cineva a intrat în contact cu un detergent, suprafața respectivă va fi spălată imediat cu apă din abundență. Ochii se pot înroși și pot lăcrima reactiv, dar aici de regulă nu apar probleme deosebite. Dacă detergentul conține o substanță foarte corozivă și vederea este afectată, persoana trebuie dusă imediat la o unitate de urgențe oftalmologice. Detergentul de pe piele se înlătură ușor prin spălare, fără urmări.
Urmări importante pot apărea la înghițirea unui detergent, iar aici măsurile trebuie să fie prompte. Contactul cu mucoasele bucale, esofagiene, gastrice poate duce la arsuri dacă detergentul este foarte concentrat sau conține acizi, respectiv baze tari. Riscul de afecțiuni severe există¹. În caz de înghițire, prezentarea la o cameră de gardă este necesară. Se vor spăla mucoasele bucale, dar nu se va încerca declanșarea vărsăturii, pentru că detergentul va trece iar prin stomac, intestin și gură, agravând distrugerile. Victima trebuie să ajungă rapid la spital, unde se vor face spălături complexe și se vor lua la nevoie măsuri avansate de suport. Ajunse în sânge, unele substanțe pot scădea rapid PH-ul sangvin, iar starea de aciditate (PH sub 7.3) va determina dezechilibre în toate organele și sistemele. Până la prezentarea la spital sau sosirea ambulanței, victima poate primi apă sau lapte, dar impactul pozitiv nu va fi semnificativ. Se va asigura permeabilitatea căilor respiratorii și se va încerca pe cât posibil liniștirea persoanei.
Atenție sporită și la capsulele de detergent! Aveți mare grijă unde depozitați capsulele cu detergent, dacă folosiți așa ceva. Copiii pot ajunge la ele și sunt atrași imediat de punguțele cu lichid colorate, arătoase și frumos mirositoare, de parcă sunt dulciuri. Cei mai mici explorează obiectele ducându-le la gură, iar în mediu umed (contact cu saliva) aceste capsule se topesc, împrăștiind detergentul pe față, mâini, corp. Conținutul poate fi apoi ușor înghițit, declanșând greață, disconfort abdominal, letargie, vărsături până la iritații sau arsuri de diverse grade ale mucoaselor (capsulele au etanol, polimeri, peroxid de hidrogen și alte substanțe).
Poate părea un sfat absolut banal, dar până în 2012 s-au înregistrat 7700 de cazuri de ingestie a capsulelor cu detergent de către copii cu vârsta de până la 5 ani², unii dintre ei necesitând chiar ventilație mecanică (respirație asistată). S-au înregistrat decese la înghițirea tuturor tipurilor de capsule disponibile pe piață de către persoanele cu demență.
Există tot felul de provocări ciudate pe internet. Una dintre ele este înghițirea unei capsule de detergent și filmarea, apoi publicarea clipului video pe o rețea de socializare³. Recomandăm tinerilor să nu recurgă la așa ceva. Nu este nimic interesant în a înghiți detergent și urmările pot fi grave.
Educație medicală gratuită
Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.
vezi ofertele ⇨