15 lucruri de făcut în răceală sau gripă
ilustrație Dreamstime

Lăsând la o parte abordările felurite din rândul populației, trebuie să știți că cele mai bune măsuri într-o răceală sau gripă sunt:

1. Vaccinarea anuală este recomandată pentru a preveni gripa, mai ales în rândul oamenilor cu vârste mici sau înaintate și a celor cu patologii asociate (boli de inimă și plămâni îndeosebi). Este indicat ca persoanele sănătoase să se vaccineze și ele, ideal în luna noiembrie a fiecărui an.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

2. Dacă aveți hipertensiune arterială, mare grijă la antiinflamatoarele nonsteroidiene (ibuprofen, diclofenac, coxibi, naproxen) și la decongestionantele nazale, pentru că acestea cresc tensiunea!

3. Mâncați bine, incluzând multe fructe și legume. Alimentele naturale bogate în vitamine ajută la recuperarea rapidă.

4. Hidratarea poate fi punctul cel mai important în răceală/gripă. Consumați ceaiuri și apă, evitând zahărul pe cât posibil. Supele hidratează bine. Supa de găină își explică efectele benefice tocmai prin prisma hidratării.

5. Persoanele care au tratamente cronice își vor continua tratamentul, fiind prudente la pastilele speciale adăugate pentru răceală/gripă. Oprirea medicației pentru inimă, spre exemplu, poate avea consecințe dramatice.

6. Antibioticele nu se vor utiliza, pentru că nu au niciun efect pe virusurile răspunzătoare de răceală/gripă.

7. Se pot folosi paracetamolul, ibuprofenul sau algocalminul pentru controlul febrei. Nu combinați aceste substanțe după propria inițiativă. La copiii mici, nu dați paracetamol și ibuprofen împreună, ci schimbați de pe unul pe altul dacă un agent nu are efectul așteptat.

8. Tusea este un mecanism de apărare al organismului. Cilii mucoasei respiratorii antrenează mucozitățile și substanțele străine, iar tusea grăbește eliminarea lor. La nevoie, puteți folosi pastile sau siropuri antitusive, fără exces.

9. Atenție mare la combinarea preparatelor. Dacă veți lua paracetamol clasic de 500mg sub formă de comprimate, nu uitați că paracetamol este și-n prafurile care se dizolvă în apă. În niciun caz să nu depășiți 3-4 grame pe zi, iar asta timp de câteva zile. Puteți lua câte 500mg de paracetamol la 4-6 ore.

10. Preparatele homeopate nu au niciun studiu de eficiență și nu recomandăm folosirea lor.

11. Există teste rapide pentru depistarea virusurilor gripale și se recomandă folosirea lor, mai ales la copii.

12. La copii, vârstnici și persoanele cu afecțiuni cunoscute, gripa se va trata cu maximă seriozitate. Poate fi salutară prezentarea la medic. Infecția cu virusul influenza A tip H3N2 a făcut peste 60 de victime în acest sezon numai în SUA¹.

13. Febra înaltă, frisoanele, fatigabilitatea (slăbiciunea) marcată, durerile musculare intense pledează pentru gripă. Atenție la categoriile de risc. În rest, măsurile amintite (antitermic, alimentele bogate în vitamine, hidratarea), la care adăugăm repausul și izolarea de ceilalți pe cât posibil sunt măsuri suficiente pentru un tratament corect.

14. Puteți folosi un umidificator sau un spray salin pentru mucoasa nazală. Puteți face gargare cu substanțe saline.

15. Evitarea persoanelor răcite este importantă (nu reprezintă măsură perfectă, pentru că unele persoane pot fi sănătoase, dar purtătoare de virusuri). Spălatul pe mâini joacă și el un rol important în limitarea transmiterii virusurilor.

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨