Este la modă nebulizarea, adică administrarea unor substanțe cu ajutorul unui aparat ce transformă anumite lichide în aerosoli, iar acești aerosoli ajung în organism prin inhalare.
Nebulizatorul are un container în care se pun substanțele, un convertor, o pompă specială, un furtun și o mască ce se așază pe fața celui care necesită un anumit tratament. Aceste aparate sunt acum foarte folosite la copii și vârstnici, sunt utile în astm, fibroză chistică, bronșite cronice obstructive, dar trebuie să avem grijă ce nebulizăm și mai ales când o facem.
Ne vom concentra asupra copiilor, pentru că aici există multiple probleme și greșeli.
În primul rând, părinții nu ar trebui să administreze substanțe prin nebulizare la orice secreție observată în nările micuților. Toaleta se poate face lejer cu un șervețel, iar în lipsa altor simptome (febră, tuse, dureri în gât), secrețiile vâscoase pot fi lăsate în pace.
Trebuie să știți că iubitele fiole de dexametazonă nu sunt făcute pentru a fi puse în nebulizator! Dexametazona existentă acum se administrează intramuscular sau intravenos. Atât. Propionatul de fluticazonă este un cortizonic făcut pentru a fi dat și prin nebulizare, dar din păcate se găsește greu în farmacii. Spacerele de tip disc sau spray se găsesc, se dau cu rețetă medicală și sunt eficiente, condiția fiind să se utilizeze corect.
O problemă aparte, deosebit de importantă, este recurgerea la adrenalină în nebulizator. Mulți părinți vor să pună adrenalină micuților în răceli, că au citit pe undeva că trece mai repede așa. Mare atenție aici. Adrenalina are indicații precise (forme severe de laringită sau bronșită) și trebuie dată în spital sau cabinet, numai după un consult riguros al medicului care, în condiții absolut limitate și rarisime, poate da voie părinților să continue terapia la domiciliu! Folosirea irațională a adrenalinei poate atrage consecințe serioase (constricție severă a căilor respiratorii prin spasm paradoxal, până la forme de insuficiență respiratorie acută, tahicardie sau aritmie, afectare de miocard cu durere în piept, creștere tensională, alterarea statusului mintal etc.).
Alte substanțe precum mucoliticele (ACC – acetilcisteina), bronhodilatatoarele sau soluțiile hipertone trebuie folosite cu prudență, iar nebulizarea nu se va face pentru orice afecțiune măruntă, pentru că uzul prelungit și nejustificat poate atrage reacții adverse, chiar dacă per se nebulizarea este mai sigură față de alte tipuri de administrare.
Recomandăm grijă, apelare justificată la aparat, evitarea folosirii dexametazonei și administrarea de adrenalină doar sub supravegherea medicului, în cazuri precise, după un consult minuțios, ideal doar în spital.
Educație medicală gratuită
Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.
vezi ofertele ⇨