Stephen Hawking
ilustrație Dreamstime

Sunt inimi care îmbătrânesc mai repede decât restul corpului. Există, de asemenea, inimi care rămân tinere în carcase obosite de timp. Sunt suflete care stau în genunchi în corpuri înalte, perfecte. Există, de asemenea, suflete drepte și imaculate în corpuri cocoșate de poveri repetate.

Mă întreb câteodată cum e mai bine, ce asigură o oarecare armonie, ca să nu zic fericire. Astăzi s-a dus printre cuante și unde unul dintre cei mai interesanți oameni ai timpurilor noastre. Stephen Hawking, după o viață prinsă în majoritatea ei în scaunul cu rotile, cu o comunicare intermediată de un computer, cu un prognostic al medicilor bătut de departe, cu o minte sclipitoare, cu cercetări ample în astrofizică, cu activitate didactică vastă în condițiile complicate ale existenței sale, ne-a învățat și va continua să ne învețe multe lucruri.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

1. Dacă o persoană imobilizată reușește să scrie cărți, să participe la conferințe, să revoluționeze anumite domenii, cred că o persoană cu mobilitate deplină nu are absolut nicio scuză să stagneze, să nu-și folosească adevăratul potențial.

2. Câteodată trebuie să admitem că am greșit. Stephen a spus cândva că într-o gaură neagră toată materia atrasă rămâne captivă, apoi a revenit, susținând că ea poate scăpa.

3. Nu putem face toate lucrurile, dar putem visa în continuare la ele. Teoria singularității nu a fost găsită. Încă.

4. Există boli grele cu prognosticuri știute din statistici, dar niciun om nu poate fi etichetat după o statistică rece. Uneori se întâmplă excepții și cred că Hawking e una dintre cele mai frumoase excepții. Medicii i-au spus că mai are de trăit aproximativ doi ani. A trăit încă o jumătate de veac.

5. Să trăim totul cu uimire. Suntem observatori, aici pe punctul albastru și palid. Suntem între miliarde și miliarde de stele, între procese mărunte și mari care nu încetează să ne uimească.

6. Să ținem capul sus, privind mai degrabă către stele decât către propriile picioare.

7. Informația de calitate trebuie să circule liber și să fie folosită de cât mai mulți oameni. Stephen Hawking a insistat ca teza sa de doctorat din 1966 să fie pusă la dispoziția oricui, iar orice om cu minte strălucită să ofere liber lucrările sale.

8. Să nu credem toate păcălelile unor șarlatani. Au apărut companii care livrau suplimente speciale, promițând că ele îmbunătățesc radical funcțiile creierului; chiar spuneau că Stephen Hawking le folosește și așa a putut să genereze toate ideile și munca sa. Într-un interviu luat de Anderson Cooper¹, Hawking a infirmat aceste zvonuri și a recomandat lumii să nu creadă în astfel de suplimente minune, să fie prudentă și să nu accepte toate manipulările.

9. Medicina are limitările ei. Încă nu există tratament pentru boala neuronului motor (sau scleroză laterală amiotrofică), cum nu există nici pentru alte afecțiuni. Lăsând deoparte o categorie clară, putem preveni majoritatea bolilor și este extrem de important să avem grijă de noi.

10. Trecând peste anumite norme stupide, aspectul unui om n-ar trebui să conteze în societate. Ce reprezintă acel om și ce poate el să facă sunt atribute veritabile care trebuie ridicate deasupra unor standarde absurde de frumusețe.

 

Un material de dr. Vasi Rădulescu, fondator #leapșadesănătate

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨