închisoare pentru copii
ilustrație Dreamstime

Există familii multiple în care copiii nu trăiesc o perioadă minunată a vieții lor, ci sunt plasați în echivalente de carceră.

Sunt controlați la tot pasul, sunt presați să facă una și alta, li se creează programe infernale, au puse lese invizibile care nu-i lasă să aibă libertatea pe care o merită. Să nu ia virusuri sau bacterii, să nu se lovească, să nu stea lângă semeni din alte clase sociale, să urmeze un drum bine pavat, cu o direcție atent calculată sunt numai câteva dintre principiile așa-zis sănătoase ale unor părinți.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Părinții aceștia au impresia că vor avea copii de excepție. În realitate, ei cresc niște plante ofilite, niște personalități știrbite, niște oameni mici cărora visurile le rămân tot timpul mici.

Copiii au nevoie să fugă. Au nevoie să întâlnească pericole pentru a învăța să se apere. Au nevoie să-și facă bube în genunchi și-n coate. Au nevoie să dea piept cu bacterii pentru a primi seturi competente de anticorpi, apărare imună pe măsură. Au nevoie de interacțiune cu ceilalți copii și cu natura. Au nevoie să viseze. Au nevoie să încerce și să greșească.

În fiecare copil există potențiale multiple. Unul va fi găsit, sămânța va fi apoi plantată și udată cu grijă, iar planta va aduce roade în timp. Va avea și paraziți, se va și usca, o va bate vântul, o va astupa zăpada. Copilul va învăța în evoluția lui în viață cum să se comporte. O va face singur și prin lecții frumoase de la cei mari, nu traumatizante, nu mereu punitive, nu reci și apăsătoare, nu limitative.

Iar dacă va greși la un examen sau în alt capitol al vieții, niciun părinte nu va intra cu ghetele butucănoase în sufletul lui, rupându-l. Nu e nicio tragedie. Lucrurile se vor aranja, cumva.

Trebuie să creștem oameni mici și frumoși care vor ajunge oameni mari și frumoși, într-o lume deschisă, a încercărilor, a pericolelor mărunte sau uriașe, a respectului pentru ceilalți, a iubirii. Trebuie să-i lăsăm un pic mai liberi.

Închisorile în care mulți părinți își țin copiii controlându-le viața cu șublerul și biciul vor naște nefericire, inadaptare, boală. N-ar trebuie să existe niciuna.

 

Un editorial de dr. Vasi Rădulescu, fondator #leapșadesănătate

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨