Să înțelegem puțin mastocitoza
imagine Dreamstime

Astăzi este Ziua națională de luptă împotriva mastocitozei, dar puțini știu ce este mastocitoza.

Această afecțiune rară este caracterizată prin creșterea marcată a nivelurilor de mastocite, dar și prin mutații specifice la nivelul acestor celule importante. Mastocitele mediază legături între anumite componente celulare, ele eliberând histamină. Când este prea multă histamină, anumite procese se exacerbează, ducând la semne și simptome variate.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Alergiile apar prin veriga mastocite – eliberare de histamină, de aceea în mastocitoză reacțiile alergice sunt frecvente, de la ușoare până la maximale, cu șoc anafilactic. Alte simptome includ greață, vărsături, balonări, dureri abdominale, dureri musculare, lentoare, amețeli, tahicardie și tabloul e vast, perfid, greu de pus într-un tipar anume.

Reacțiile alergice pot apărea la tot felul de alergeni, de la cei de mediu, alimentari, până la medicamente. Bolnavii cu mastocitoză trebuie să aibă prudență maximă la pastilele luate, să nu încerce ceva nou, să primească un tratament numai sub supravegherea medicului.

Tratamentul implică inhibarea degranulării mastocitare, incluzând antihistaminice (medicamente tipice pentru alergii), blocanți de receptori de histamină (de tip ranitidină, se dă în eroziunile mucoasei gastrice mai ales), cromoglicat de sodiu (capsule, există și creme pentru reacțiile pur cutanate).

Mastocitoza este o boală cu multe fețe. Diagnosticarea corectă din păcate se face fie târziu, fie greu, iar unii medici tind să ignore această posibilitate. Cum bolnavii fac frecvent atacuri de panică, concentrarea pe acest lucru duce la ignorarea altei posibilități, iar cadrele medicale trebuie să fie deosebit de atente, să nu subestimeze tabloul.

Viața cu mastocitoza nu e deloc ușoară, dar respectarea unor principii relativ simple, o relație frumoasă cu medicii, o informare corectă, un tratament corespunzător sunt măsuri care aduc un echilibru.

Există o asociație competentă în România, care face informare genuină, asigură suport, oferă chiar tratamente gratuite.

 

Un material de dr. Vasi Rădulescu, fondator #leapșadesănătate

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨