Doză, doză și iar doză
ilustrație Dreamstime

În segmentele importante ale vieții, doza dintr-un anumit lucru este extrem de importantă.

În alimentație, doza e mereu regină când vrem să rămânem în normoponderalitate și să ținem jos riscurile majorității bolilor. Moderația din păcate mai este îmbrățișată de puțini oameni și tindem să devenim campioni la obezitate, diabet, boli cardiovasculare.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Puțini știu cât de importantă este doza în compartimentele alopate, complementare, alternative ale medicinei. Spre exemplu, digitala era folosită drept otravă pe vremuri (a se citi romanele scrise de Agatha Cristie). Medicina alopată a studiat digitala, a extras digoxina, a făcut studii clinice veritabile și a stabilit o doză clară la care efectele benefice pe inimă apar și se mențin, cu componenta de otravă enudată. Așa se face că-n ultimele decenii am folosit digoxinul cu succes în insuficiența cardiacă, în aritmii. Dacă dădeam oamenilor să înghită amestecuri mojarate de digitală, îi omoram cu zile.

Referitor la pastile, respectarea dozelor atunci când se iau este crucială. Prea mult paracetamol atrage probleme serioase. Prea mult ibuprofen poate da peste cap inima, rinichii, vasele de sânge. Trebuie prudență și uz rațional al medicamentelor luate la liber, precum și respectarea schemelor cronice date de medici, cu monitorizări regulate.

Doza este importantă și la statul pe scaun, fotoliu, canapea, poziții care, odată exagerate, ne dau insuficiențe venoase periferice, hemoroizi, patologii de coloană vertebrală. Totul trebuie compensat cu ridicare, dezmorțire, exerciții.

Doza este importantă la statul la televizor, care antrenează minim funcțiile neurale. Plonjarea în cărți, slavă cerului, nu pune probleme la excese.

Doza este importantă la utilizarea tabletelor și telefoanelor de către copiii care, odată atrași de display-urile animate, nu mai vor să iasă afară. Cinste părinților care se impun corect și-și scot copiii din case, pentru a interacționa frumos cu prietenii lor, a-și dezvolta imunitatea, a evolua prin joc, înfruntare de pericole, legătură cu natura.

Doza contează enorm în folosirea rețelelor sociale, unde ne-am scindat, suntem plini de ură, comentăm totul cu aciditate, petrecem ore în șir pentru a adula fericirea perpetuă zugrăvită fals de unii oameni.

Moderația în aceste compartimente ar trebui să fie sfântă. Uzul rațional ar trebui să fie pilon principal al vieții.

 

Un material de dr. Vasi Rădulescu, fondator #leapșadesănătate

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨