leapșa de sănătate
ilustrație Dreamstime

Am avut un vis cumplit azi-noapte.

Un adolescent se prăbușise pe jos și câțiva oameni au început să țipe. Unii s-au dat imediat la o parte, îngroziți. O doamnă s-a aplecat și i-a dat câteva palme, i-a zdruncinat capul; a început să plângă, disperată. A încercat niște manevre precare de resuscitare. „E mort, ce mai încerci” a țipat cineva.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Înaintam cu disperare, ca-ntr-o ceață. Încercam să urlu la oameni să-i ia cineva pulsul și să continue resuscitarea mai repede, că se pierde timp prețios, că nu există „e mort, ce mai încerci” fără să încerci. Haos. Nimeni nu făcea nimic.

Am ajuns acolo, i-am pus degetele pe carotide fără să simt pulsul, i-am ridicat bărbia, am pus mână peste mână peste torace și am început masajul cardiac energic, apăsând amplu și suficient de rapid. „Lăsați-l, a murit, ce naiba mai faceți” auzeam în jurul meu. Era ceva sinistru, cum nu de puține ori pățim în vise. Am continuat, minute bune, și tânărul a început să respire și a redeschis ochii. Eram cel mai fericit în acele clipe.

Am avut acest vis, pesemne, pentru că în ultimele zile am vorbit mult despre manevre de resuscitare cu alți oameni. Capitol la care suntem la pământ. E asemănător cu visul, chiar dacă acolo lucrurile par exagerate. Creierul mi-a fost hipersensibilizat la subiect și din cauza asta am visat așa, sunt convins.

Aș vrea ca acel vis să nu mai fie atât de prezent în realitate. Aș vrea să învățăm, cu toții, cum să acordăm primul ajutor eficient și corect, să știm principii veritabile de intervenție la nevoie, să facem cursuri adevărate de resuscitare, să fim bine educați și să gestionăm impecabil anumite urgențe.

„E mort, ce mai încerci” nu ar trebui să mai existe în mentalitatea nimănui. Promit să depun energii considerabile pentru a schimba aceste lucruri.

 

Un material de dr. Vasi Rădulescu, fondator #leapșadesănătate

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨