S-ar putea să scăpăm de infertilitate
ilustrație Dreamstime

Numeroase cupluri își doresc copii și se lovesc de tot felul de probleme de infertilitate. Medicina rezervă aici niște promisiuni spectaculoase.

Chiar dacă tehnicile de fertilizare in vitro au fost amplu criticate, acum sunt larg acceptate și au rezultate foarte bune. Dar IVF (in vitro fertilization) nu e perfectă și nu funcționează în toate cazurile. Cercetătorii lucrează acum intens la o nouă tehnică, numită IVG (in vitro gametogenesis). Ce presupune această tehnică?

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Practic, orice celulă adultă poate fi recoltată (să zicem de pe mucoasa obrazului sau pielea antebrațului), urmând să fie transformată într-o celulă progenitoare, într-un gamet. Prin manipulări succesive, nici măcar nu mai este nevoie de spermatozoid și ovul, oul obținându-se doar din celule mature. Studiile sunt în faze avansate și pe loturi de șoareci deja s-au obținut aceste celule¹.

Oricine va putea fi părinte. În cazurile în care existau probleme la nivelul spermatozoizilor sau ovulelor, IVG enudează aceste neajunsuri. Sigur că unele voci se pot poziționa încă de pe acum împotriva acestor descoperiri, dar același lucru s-a întâmplat și cu fertilizarea in vitro, când embrionul putea fi obținut într-o placă petri. Ne vom obișnui cu transformările aduse de medicina de elită, acolo unde se fac progrese formidabile.

Un alt progres extraordinar este tehnologia CRISPR cas9, care face valuri de câțiva ani. Practic, prin intervenții fine la nivelul genelor, cu editări succesive, anumite boli (spre exemplu boli de sânge, neurologice, boli familiale) pot fi evitate la vârste avansate, mai ales cele în care defectele genetice sunt știute. CRISPR împreună cu IVG nu numai că promit rezolvarea infertilității, dar și scoaterea din ecuație a unor boli teribile.

Să ne înfricoșeze viitorul acesta sau să ne bucure? Vorbim desigur de 10-20 de ani în care lucrurile se vor așeza mai bine, vor fi amplu studiate la oameni, fixate în protocoale sigure. Încă o chestiune de rumegat intens: în următoarele decade, nu va mai fi nevoie de sex pentru reproducere.

 

Un material de dr. Vasi Rădulescu, fondator #leapșadesănătate

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨