10 lucruri de știut despre lupus
ilustrație Dreamstime

Iată zece lucruri pe care oricine ar trebui să le știe despre lupus.

1. Lupus înseamnă mai multe spectre de afecțiuni și ne vom limita la cel eritematos sistemic. Când vedeți acronimul LES, să știți că asta înseamnă, lupus eritematos sistemic.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

2. Lupusul mai este denumit și marele imitator, pentru că dă semne și simptome care sunt tipic date de multe alte afecțiuni.

3. În lupus, anumiți anticorpi atacă structurile proprii organismului. Niciun organ sau țesut nu este scutit de un posibil atac.

4. Lupusul este deci considerat afecțiune autoimună, una redutabilă, dintre cele mai severe.

5. O erupție cutanată roșie pe față, gât, torace anterior, o stare subfebrilă persistentă, căderea părului, oboseală cronică, dureri articulare, tulburări de coagulare – toate îndeosebi la femeie, trebuie să atragă atenția, să fie verificate cu grijă și să se excludă LES.

6. În lupus, un pacient poate trăi fără manifestări evidente, dar poate suferi un puseu al bolii, cu manifestări renale, hematologice, pulmonare, cardiace, articulare, cerebrale.

7. Tratamentele sunt destul de limitate. La nevoie, se fac imunosupresii, adică se inhibă anumite componente ale sistemului imun, tocmai pentru ca acei anticorpi să lezeze cât mai puțin organele și țesuturile.

8. La simptome articulare (tumefacții, dureri), renale (dureri, urină puțină, edeme periferice), pulmonare (simptome de pneumonie), cerebrale (dureri, confuzie, amețeli) pacientul cu lupus se va prezenta imediat la medic.

9. Lupusul nu se vindecă. El are perioade de așa-zisă remisie, respectiv perioade de cădere, cu pusee care pot fi grave.

10. Educația este extrem de importantă pentru pacientul cu lupus. Relația cu medicul reumatolog va dicta o evoluție acceptabilă, dar nimeni nu garantează controlul acelor pusee. La simptomele amintite, prezentarea la medic poate avea caracter salutar.

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨