Piața suplimentelor alimentare înseamnă zeci de milioane de euro anual. Vedem standuri aranjate cochet prin majoritatea supermarketurilor, pline ochi cu felurite suplimente pentru memorie, imunitate, atenție, energie, slăbit, somn, păr sănătos, unghii arătoase. Practic există câte un supliment pentru fiecare organ, sistem, funcție.
Oamenii se lasă impresionați de cutii și promisiuni, așteptând să obțină efecte pozitive cu un minimum de efort. În realitate, lucrurile stau cu totul diferit: niciun supliment nu produce nicio minune dacă nu există o carență bine evidențiată de către medic. Luate haotic, suplimentele se pot dovedi chiar nocive, pentru că au numeroși excipienți (zahăr, lactoză, alte molecule) sau substanțe care pot leza ficatul, rinichii, tubul digestiv. Luate conform recomandărilor de pe ambalaj, fără lipsuri dovedite în urma unor analize precise, nu vor avea efecte benefice.
Ultimele două decenii ne-au adus studii solide în acest sens. Suplimentele nu funcționează și ar trebui să ne întoarcem cumva la principii de viață sănătoasă, să direcționăm acei bani spre alimente bune, spre mișcare, cultură, relaxare. E un pas de normalitate într-o lume care ne promite marea cu sarea și nu livrează nicio promisiune.
Suplimentele pentru regenerarea părului nu au efect, asta mai ales la bărbați, unde mecanismele alopeciei includ acțiuni hormonale ce nu pot fi abolite cu suplimente.
Suplimentele pentru imunitate nu au cum să funcționeze, pentru că nu poți interveni ușor într-o centrală atomică, așa cum este sitemul imunitar uman.
Suplimentele în cazul asteniei de primăvară sunt zero, pentru că astenia nu are carențe la bază, ci un dezechilibru al creierului încă prins sub efectele iernii, el neputând ține pasul cu lumina, melatonina necesară adaptării eficiente fiind la început secretată deficitar.
Suplimentele pentru memorie nu vor funcționa, acolo fiind necesară o viață activă, cu exercițiu fizic, hidratare optimă, somn bun, ajutor vizual pentru memorare, scheme logice, alimentație diversificată.
Suplimentele reprezintă o iluzie și trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Recomand tuturor să îmbrățișeze principiile despre care am tot vorbit, să cheltuiască banii cu cap și să se bucure de viață, diversificând-o, ținând-o mereu activă. Fuga după soluții minune nu are ancorare în realitate.
Un material de dr. Vasi Rădulescu, fondator #leapșadesănătate.
*imagine Dreamstime
Educație medicală gratuită
Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.
vezi ofertele ⇨