De ce ne miros urât picioarele?
imagine Dreamstime

Picioarele produc aproximativ 20 de litri de transpirație pe an. Într-un mediu relativ închis, cum este cel din încălțăminte, aceasta se evaporă greu. Persistența ei duce la acumularea unor mirosuri neplăcute și crearea unor cercuri vicioase.

Sunt persoane care transpiră mai mult: adolescenții, femeile însărcinate, atleții, cei cu hiperhidroză, persoanele stressate. Transpirația impregnată pe picior, șosetă și interiorul încălțămintei înseamnă practic stază și loc îndrăgit pentru bacterii și fungi, care proliferează. Bacteriile se înmulțesc și elimină oricând produși care augmentează mirosurile neplăcute.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Dacă nu este spălată și îngrijită, încălțămintea devine în scurt timp sursă de miros urât, generatoare de și mai multă transpirație, cauzatoare chiar de infecții fungice care alterează unghiile sau pielea interdigitală, augmentând totodată și mirosul.

Nu există persoane cărora le miros urât picioarele și persoane cărora nu, diferențele fiind mai degrabă relativ mici, date de cantitatea de transpirație produsă. Atenția la igiena proprie, la nivelul sudorației și la starea încălțămintei este cheia.

Ce e de făcut:

1. Picioarele trebuie spălate bine, cu apă caldă și săpun antibacterian, după mers.
2. Se vor folosi șosete spălate la temperaturi înalte.
3. Încălțămintea se spală conform recomandărilor producătorului.
4. Este recomandat a nu se purta două zile la rând aceeași pereche de încălțăminte.
5. Există spray-uri care se dau în interiorul încălțămintei și se vor folosi după fiecare purtare.
6. În zilele când piciorul transpiră mai mult, încălțămintea se va aerisi.
7. În caz de infecții, se va face consult dermatologic și se va urma tratamentul de specialitate. Orice rană se poate complica într-un mediu murdar și închis, așa cum este de multe ori cel din încălțăminte.
8. Se pot utiliza creme pentru picioare, care reduc transpirația și au mirosuri diverse, plăcute și persistente, precum și efect bactericid.
9. Unghiile se vor tăia scurt, iar pielea în exces se va îndepărta.
10. Un duș pe corp cu apă mai rece poate reduce sudorația.

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨