Iată o listă cu lucrurile de bază din medicină pe care oricine ar trebui să le cunoască. Cuvintele marcate cu roșu reprezintă linkuri către alte materiale interesante.
1. Cea mai importantă rămâne mereu prevenția primară, adică măsurile ce trebuie luate pentru a nu face o boală anume. Am pus preț deosebit pe acest capitol și puteți citi materialele Ai grijă de tine ca să nu am grijă de tine, Ai grijă de inima ta sau Cum să previi cancerul.
2. Cum să recunoști un AVC (accident vascular cerebral). Articolul dedicat de aici este de mare ajutor.
3. Ce să faci în caz de infarct miocardic acut. Din păcate se întâmplă și la tineri de 20 de ani și trebuie să știm să acționăm repede.
4. Crize de epilepsie. Cum apar, de ce apar, mai ales ce trebuie făcut.
5. Chestiuni de bun simț din alimentație. Avem pe leapșă mai multe materiale și pot fi consultate oricând. Promovarea normoponderalității este crucială.
6. Manevre BLS, adică basic life support. Ce să facem dacă cineva e în stop cardiopulmonar, cum să acordăm primele măsuri de ajutor, cum să facem un masaj cardiac extern – sunt lucruri extrem de importante și oricine trebuie să le știe.
7. Să discernem între medicina adevărată și procedurile care n-au nicio dovadă științifică în spate. Oricât s-ar supăra unii oameni, din păcate homeopatia nu e susținută de niciun studiu solid, ci doar de păreri subiective. Nu e cel mai mare rău, pentru că sunt promovate ape speciale, rezonanțe, cristale, computere magice și alte minuni care nu funcționează. Când lumea cu boli grele apelează la ele se pierd șanse importante.
8. Pastilele trebuie luate rațional. Nu facem abuz de nimic. Luăm la nevoie, ideal la stricta recomandare a medicilor. Conceptul de overmedication este o problemă mare acum.
9. Sursele medicale de informare trebuie să fie ideal niște medici. Leapșa vă stă mereu la dispoziție, dar nu suntem noi buricul pământului și am recomandat mereu deschis alți medici sau alte proiecte.
10. Să ne cunoaștem bolile bine, să știm ce pastile luăm și potențialele efecte adverse, dar fără să cădem în gânduri negative excesive și să ne fie teamă de reacții neplăcute. Există nocebo, adică tindem să atragem efectele adverse dacă ne gândim prea mult la ele.
11. Să avem habar cum funcționează organele în noi, de ce nu dor creierul sau ficatul, cum se pot deregla ele, cum să le îngrijim. Să le știm și denumirile corecte, că bila nu e organ, apendicita nu e segment de colon, glanda nu e tiroida și multe altele.
12. Măsuri de contracepție, prevenție boli sexuale. HIV și hepatitele fac multe victime, sarcinile nedorite apar și la 11-12 ani, celelalte boli cu transmitere sexuală sunt puternic reprezentate. Educația aici trebuie făcută din timp.
13. Regulile de prezentare la o cameră de gardă, pentru a evita haosul.
14. Răul pe care ni-l pot face alcoolul, sarea, grăsimile, fumatul, drogurile, zahărul și în general toți factorii care ne erodează organismul atunci când sunt consumați în doze mari (sare, grăsimi, zahăr, alcool) sau indiferent de doză (tutun, droguri).
15. Cât de important este aparent banalul spălat pe mâini.
16. Medicii sunt oameni și ei, cu boli, suferințe, limite, neajunsuri.
17. Somnul are o importanță deosebită în starea de sănătate.
18. Lucrurile evidente care pot fi verificate foarte ușor.
Un material de dr. Vasi Rădulescu, fondator #leapșadesănătate
Educație medicală gratuită
Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.
vezi ofertele ⇨