medic zeu
imagine Dreamstime

Un medic care se crede zeu greșește. Un pacient care își consideră medicul zeu greșește. Aceste percepții nasc ziduri reci. Medicul este un om care încearcă să ajute un alt om aflat într-unul din cele mai vulnerabile momente din viața sa, atunci când este bolnav.

Responsabilitatea meseriei de medic este adesea copleșitoare pentru că ea implică a avea în grijă cel mai de preț lucru al oricărei persoane, sănătatea. Această responsabilitate generează multă presiune de care un student la facultatea de medicină rareori aude și pe care nu știe cum să o gestioneze atunci când devine medic.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Subiectul reprezentat de dificultățile acestei meserii pare a fi unul care este fie prea puțin discutat, fie abordat într-un fel neproductiv. Iar asta este o problemă. O problemă de care ar trebui să începem să ne ocupăm mai serios. Apar termeni ca burnout, empatie deficitară, comunicare ineficientă, dar ei nu sunt îmbrățișați constructiv încă din timpul facultății, pentru familiarizare și dezvoltare a discuțiilor, plus pregătire corespunzătoare pentru situații particulare.

Lipsa de comunicare eficientă pe această temă generează frustrare, atât în rândul medicilor, cât și în rândul pacienților. Medicul riscă să ajungă să se simtă singur și neînțeles. Pacientul riscă să interpreteze greșit comportamentul medicului și să îl identifice ca sursă a tuturor problemelor. Această barieră în comunicare nu face decât să strice relațiile atât între medic și pacient, dar și între medic și colegii săi. Iar în sistemul medical, unde avem de-a face cu cele mai fragile aspecte ale umanității, relațiile dintre oameni sunt esențiale.

Trebuie să învățăm să vorbim liber despre greutățile pe care le întâlnim, să ne împărtășim temerile și să cerem ajutorul atunci când simțim nevoia. Nu e loc de autosuficiență în medicină. Sau de baraje în transmiterea gândurilor. Trebuie să ne spunem povestea și la rândul nostru să îi ascultăm pe cei din jur. Pentru că doar așa putem învăța mai multe despre noi și despre ceilalți. În raport om la om, mereu.

În povestea asta în care medicul și pacientul duc împreună o bătălie cu boala, nimeni nu este zeu, ci toți suntem oameni. Cu limite firești. Apropierea și comunicarea deschisă sunt esențiale în orice act terapeutic.

 

Cristi Radu se pregătește acum pentru examenul de rezidențiat din toamnă. Își dorește să devină ATI-ist și să practice medicina aici, în țară. Într-o țară care, speră el, va funcționa mai bine.

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨