9 lucruri despre... diaree
ilustrație Dreamstime

1. Cauzele diareei pot fi multiple, de la virusuri, bacterii sau paraziți până la medicamente, alimente netolerate, stări psihice alterate (intră în componenta sindromului de intestin iritabil). Există boli digestive care de asemenea se caracterizează prin episoade diareice (colon iritabil, boală Crohn, rectocolită ulcero-hemoragică).

2. Orice diaree cu dureri într-o anumită parte a corpului, febră, sânge reprezintă motiv de prezentare la medic.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

3. Foarte importante sunt pierderile lichidiene, care trebuie compensate. Se pierd foarte ușor electroliți precum sodiul sau potasiul.

4. Reechilibrarea hidroelectrolitică va fi mereu prioritate, iar aceasta, oricând este posibil, se va face pe gură. Se vor monta perfuzii în cadru spitalicesc și doar atunci când pacientul nu poate înghiți lichide.

5. Aportul hidric va însemna apă, sucuri, ceai, supe ce pot conține legume pasate sau bine fierte, puțină sare adăugată. Persoanele cu insuficiență cardiacă sau hipertensiune arterială vor fi atente la sare și nu vor exagera, pentru că pot decompensa afecțiunile de fond.

6. Se pot folosi și prafuri care se dizolvă în apă, suc sau ceai, precum și băuturi de tip sportiv, gata preparate.

7. Bebelușii sau copiii mici necesită atenție sporită. Dacă aportul de lichid nu este cel puțin egal cu pierderile, prezentarea la medic se impune pentru că poate apărea foarte ușor deshidratarea. Febra, vărsăturile semnificative, neliniștea pronunțată, apărarea musculară la nivelul abdomenului sunt și ele motive de mers la medic.

8. Febra nu este automat indiciu că antibioticul este necesar! Uzul nejustificat de antibiotice poate atrage consecințe negative pe viitor. Oricum febra intră în simptomele care, asociate cu diaree, impun prezentarea la medic, deci decizia se va lua în cadru profesionist.

9. Atenție la medicamentele administrate. Este recomandată o gestionare cât mai blândă și naturală a situației, pe primul loc fiind refacerea volumului de lichid, reluarea treptată a alimentației cu mâncăruri ușoare (supe cu legume, poate o banană, apoi revenire la alimente semisolide sau solide), recurgerea la preparate cu diverse substanțe active doar atunci când episoadele diareice sunt recurente sau când există alte simptome supărătoare.

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨