Aveți grijă la combinarea acestor pastile
imagine Dreamstime

Medicamentele cer o atenție sporită când vorbim de administrarea lor. Două sau mai multe își pot potența efectele pozitive sau, din contră, pe cele negative. Ne interesează acum a doua parte.

Nu combinați mai multe tipuri de antiinflamatoare nonsteroidiene (ibuprofen, diclofenac, naproxen etc) pentru că veți crește semnificativ riscul de afectare gastrică, iar a la long pe cea cardiovasculară, renală, cerebrală. Nu este indicat să luați oricum mai multe preparate din aceeași clasă.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Un AINS + anticoagulant oral clasic (acenocumarol și mai ales warfarină) vor augmenta afectarea mucoasei digestive.

Ondasentron + tramadol este o combinație care scade eficiența tramadolului. Ondasentron se folosește în gestionarea stărilor de vărsătură sau rău de mișcare, iar tramadolul este un antialgic puternic.

Claritromicină + amlodipină poate duce la hipotensiune severă și insuficiență renală. Claritromicina este un antibiotic, iar amlodipina este un blocant de canale de calciu cu efect de scădere a tensiunii arteriale.

Trimethoprim/sulfametoxazol + IECA/sartan poate duce la hiperpotasemie. Primul este un agent antibiotic, IECA sunt inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (substanțe folosite în hipertensiune), iar sartanii sunt inhibitori ai unor receptori de angiotensină (se utilizează tot în managementul hipertensiunii arteriale).

AINS (antiinflamatoare nonsteroidiene) nu se vor lua dacă există medicamente pentru tensiunea arterială, pentru că le scad eficiența.

Levothyroxină + omeprazol înseamnă scăderea absorbției de hormon tiroidian.

Clopidogrel + omeprazol este o combinație care reduce efectul clopidogrelului. Clopidogrelul este un antiagregant plachetar, iar omeprazolul este inhibitor de secreție acidă gastrică.

Un antibiotic de tip fluorochinolonă (ciprofloxacin) sau un antiaritmic de tip amiodaronă sunt inhibitori puternici ai unui organit care metabolizează substanțele, astfel că ele pot crește nivelurile serice ale altor medicamente, de exemplu acenocumarol (pot apărea creșteri importante de INR). Medicii știu asta și vor face ajustările de rigoare sau vor evita combinațiile.

Azitromicina + antihistaminic poate duce la modificări importante EKG sau la dureri la nivelul pieptului. Azitromicina este un antibiotic, iar antihistaminicele se folosesc cu precădere în alergii.

Multe antibiotice reduc eficiența contraceptivelor orale. Combinarea lor cere protecție suplimentară.

Loperamid + suplimente de calciu înseamnă potențare cu trecere în constipație severă.

Nu luați suplimente de vitamine sau minerale pe lângă o schemă cronică, pentru că pot apărea interacțiuni multiple.

De asemenea, nu combinați:

⁃ anticoagulante clasice sau aspirină cu ginsenk
⁃ unele medicamente (metronidazol, antihistaminice, acetaminofen) cu alcool
⁃ unele medicamente (acenocumarol, statine) cu suc de grepfrut

Când sunteți nesiguri de ceva, întrebați medicul dumneavoastră.

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨