E imposibil să cumperi un antibiotic dintr-o farmacie și să nu ți se propună un “protector” pentru ficat. La fel, atunci când cumperi un antidiabetic oral, un medicament care scade colesterolul sau atunci când ți s-au prescris mai multe medicamente, indiferent pentru ce afecțiuni. Din păcate, chiar și unii medici se “protejează” – pe ei înșiși și pe pacienți – prescriind ceiuț la pastilă, care să apere ficăciorul de agresiunea chimicalelor otrăvitoare răspândite de BigPharma.
Suntem invadați de reclame la suplimente alimentare care “apără și regenerează” ficatul pe toate canalele de televiziune, pe ecranele televizoarelor de pe clădiri și de la metrou, la radio, în pliante frumos colorate din farmacii. Peste tot există cineva care, dezinteresat, îți oferă un arhanghel mântuitor care să apere ficatul, sub formă de pastile “100% naturale”, “fără efecte adverse”, “garantat eficiente”. Mai nou au apărut și shake-uri care detoxifică expres, în doar cinci zile, toată imensa noastră uzină metabolică, ficatul. Ceaiul de sunătoare e obsolet, abstinența de la alcool, vetustă, alimentația sănătoasă, un lux pentru bogătași; noi suntem săraci, luăm pastile și shake-uri (a 1200 lei cura).
Majoritatea medicamentelor se metabolizează în ficat: asta înseamnă că sunt desfăcute în componente active a căror sarcină este să ne vindece/amelioreze o afecțiune. Ce înseamnă “protecție” hepatică? Medicamentele nu mai ajung în ficat? Sau se metabolizează în altă parte? Poate în buzunar sau în portmoneu… “Protectoarele” astea fac o pelerină invizibilă, ca în filmele SF, peste celula hepatică și o acoperă, să nu o găsească medicamentele distrugătoare? Nu există nici un protector hepatic, e doar o gogoriță care speculează frica noastră ancestrală de boală și moarte și fricile moderne chemofobe. Maximum, un astfel de “protector” poate solicita mai mult ficatul, obligându-l să metabolizeze în plus niște substanțe.
În 2016, în peste 500 dintre suplimentele alimentare 100% naturale verificate de FDA (autoritatea americană de control al medicamentelor) au fost descoperite substanțe care nu erau trecute pe eticheta produsului: hormoni tiroidieni, anabolizanți, amfetamine, etc. Pentru că producătorilor de suplimente alimentare li se cere doar o declarație de compoziție a produsului; nu se verifică atent compoziția suplimentelor de către autoritățile în drept decât atunci când există reclamații sau intoxicații. În rest, vinde fiecare ce vrea pe baza acelei declarații. Gândiți-vă bine înainte de a accepta să risipiți bani pe “protectoare” hepatice iluzorii și să înghițiți pastile cu compoziție necunoscută, doar pentru că sunt reclame peste tot: asta dovedește doar că e o industrie rentabilă.
Dr. Simona Tivadar este medic primar diabet și boli de nutriție. Scrie de mulți ani despre miturile din sănătate, mai ales cele din alimentație, iar cartea dumneaei, Medicină, nutriție și bună dispoziție este deja best seller la Humanitas.
Educație medicală gratuită
Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.
vezi ofertele ⇨