Suntem în aproape plinul unei perioade pe care de-abia o așteptăm cu toții, când ne decorăm casele, dăruim și primim, dăm drumul colindelor, ne strângem unii lângă alții și, de ce nu, reactivăm copiii din noi.
Sărbătorile de iarnă au un raport deosebit cu sănătatea, pentru că nu totul aici înseamnă armonie și liniște generate de mantaua aproape magică a lunii decembrie și îndeosebi a Crăciunului. Sunt descrise cazuri multiple de epuizare fizică și psihică, pentru că se gătește mult și se pregătește asiduu masa specială. Spitalele au prezentări accelerate cu afecțiuni din sfera digestivă, mai ales indigestii. Consumul de alcool poate să fie crescut, decompensând alte tulburări, spre exemplu o hipertensiune arterială. Fiecare trebuie să aibă în minte moderația – să fim mai degrabă degustători de mâncare, inclusiv la capitolul alcool etilic, unde nu se vor depăși 20-30 de grame de alcool pe zi (cam 150ml de vin sau 500ml de bere).
Când ne croim principii sănătoase, decembrie nu mai înseamnă „dezlegare” la tot felul de preparate în cantități mari, inclusiv bogate în zaharuri, ci păstrarea unei linii în care doza reprezintă regulă supremă. Putem preveni 80% din afecțiunile cardiovasculare sau diabetul de tip II prin dietă, să nu uităm asta. Sărbătorile trebuie să însemne și mobilitate, adică plimbări pe jos, exerciții fizice ușoare, patinaj, ski sau alte tipuri de mișcare. Adăugăm odihna corespunzătoare, dincolo de mirajul petrecerilor întinse pe mai multe zile, care pot cauza multiple probleme.
Dincolo de optica pur medicală, unde principiile relativ simple, îmbrățișate cu respect pentru propria persoană scutesc în mod cert apariția de situații neplăcute, nu putem ignora această canalizare de energii și deziderate spre bunătate, apropiere, dăruire, uimire într-o singură perioadă. Ar trebui să ne retragem puțin, să stăm noi cu noi într-o introspecție și să extindem aceste deziderate pe tot anul și pe toată viața. Buni, calmi, apropiați de ceilalți, cu uimire pentru toate lucrurile care se întâmplă în jur putem fi mereu, nu doar de sărbătorile de iarnă. Corolar, moderați în alimentație, prudenți la alcool, cu grijă pentru propria persoană, cu măsuri de contrapondere la muncile pe care le prestăm ar trebui să fim mereu, fără „dezlegări” la excese, pentru că nu produc niciun bine.
„Trăiește totul cu uimire” poate deveni un laitmotiv de viață bună. Uimire la procesarea lumii înconjurătoare, cu toate minunile ei desfășurate la tot pasul. Uimire la trecerea timpului, care ne dă suficient timp să construim povești frumoase și să le ținem prin noi, că doar ele vor conta cu adevărat într-un sfârșit. Uimire la întâlnirile cu oamenii buni care ne ies în cale și ne fac să mergem altfel înainte. Uimire la lucrurile aparent mărunte pe care nu e indicat să le pierdem vreodată. Uimire la atenția pe care trebuie să o arătăm față de noi înșine și de cei din jurul nostru, rostogolind valuri de bine în care să plutim, umplându-ne de bucurie. Uimire și recunoștință pentru orice.
Propoziția simplă cu iz de aforism poate fi fundament de trai bun și reper veritabil pentru cei care, prinși în vâltoarea zilelor actuale care ne cer atât de multe sarcini, ignoră splendoarea lucrurilor mărunte și bucuria genuină oferită de aplecarea spre ele. Alergăm după mult material și prea puțină substanță, nu mai stăm cu noi sau cu cei dragi, nu mai privim lumea cu inima, nu mai iubim ce e-n jurul nostru. Depozităm timp, când ar trebuie să colectăm trăire. Strângem ani, când ar trebui să strângem povești.
Și asta să se întâmple mereu. Să trăim totul cu uimire. Să îmbrățișăm idei sănătoase, să culegem povești și să stăm în stări cât mai bune, având grijă de noi și de cei de lângă noi. În fiecare zi.
Un material scris de Vasi Rădulescu și inclus în newsletter-ul NN
Educație medicală gratuită
Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.
vezi ofertele ⇨