Tusea și infarctul
imagine Dreamstime

Anul trecut a tot circulat un text aiuritor despre ce să faci dacă experimentezi un infarct miocardic acut, mai precis cum să tușești pentru a îmbunătăți oxigenarea inimii, cum să produci spută care, ieșind prin calea aeriană masează inima și o stimulează, cum să convertești o tulburare de ritm prin respirație și alte minuni. Postarea respectivă a avut, atenție, pe pagina unui cabinet de stomatologie, aproape 20.000 de distribuiri! Ce legătură avea însă un subiect cu măsuri de prim ajutor, să zicem cardiologice, cu un cabinet de stomatologie? Și cum de s-a ajuns la acel număr de share-uri, ținând cont că erau prezentate niște utopii departe de orice adevăr științific?

Am fost, în ultimii ani, suprins de fenomenul fake news, mai ales în medicină, unde poate fi extrem de nociv. Din păcate, eforturile Facebook și Google nu sunt vizibile când oamenii, efectorii de bază, cad în tot felul de capcane și intră în jocuri de distribuiri de informații fără noimă. Rămân la părerea că măsura principală tot în marea populație trebuie implementată și aici vorbim despre educația medicală de bun simț, bazată pe dovezi.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Am distribuit textul original, ale cărui idei fuseseră deja demontate aici și în alte postări pe Facebook. Intenția mea era de a verifica modul în care oamenii procesează informația și o diseminează, mai ales când e una sensibilă. Am considerat din capul locului că textul miroase a fake news, dar am zis să plasez totuși un asterix jos, cu *experiment. S-au depășit 5.000 de share-uri într-o zi. Să vedem ce avem de învățat de aici.

Textul original este:

Opriți-vă 1 minut și citiți cu mare atenție:

1. Să presupunem că este ora 19:45 și te duci acasă după o zi neobișnuit de grea la lucru (desigur, singur).
2. Sunteți cu adevărat obosiți, furioși și frustrați.
3.Dintr-o dată, începeți să simțiți dureri mari in piept cu extindere în braț și maxilar. Sunteți la aproximativ cinci kilometri de spitalul cel mai apropiat de casa dvs.
4. Din păcate, nu știți dacă puteți merge atât de departe.
5. Ați fost instruiți sa acordati primul ajutor, dar tipul care a predat cursul nu ți-a spus cum să faci asta pe tine însuți.
6. Cum poti supraviețui singur unui atac de cord? Deoarece mulți oameni sunt singuri atunci când au un atac de cord, persoana a cărei inimă bate inadecvat și care se simte rău are doar 10 secunde înainte de a-și pierde conștienta.
7. Cu toate acestea, aceste victime se pot ajuta singure tusind. Înainte de fiecare tuse, trebuie să iei o inspirație profundă, iar tusea trebuie să fie profundă și prelungită, ca și în producerea sputei din profundul pieptului. O respirație și o tuse trebuie repetate la fiecare două secunde fără întrerupere, până când primim ajutor sau pana când inima bate normal.
8. Respirațiile adânci aduc oxigen în plămâni și mișcările tuse comprimă inima și mențin circulația sângelui. 
Presiunea asupra inimii ajută de asemenea la restabilirea ritmului normal. În acest fel, victimele atacului de cord pot merge la un spital.
9. Spuneți la cât mai multe persoane posibil. Ar putea să-i salveze viața!
10. Un cardiolog spune: Dacă cineva care primește acest mesaj trimite la 10 persoane, puteți paria că vom salva cel puțin o viață.
11. În loc să trimiteți glume, vă rugăm să transmiteți această corespondență care poate salva viața unei persoane.
12. Dacă acest mesaj vine la dvs. … mai mult de o dată … vă rog să nu vă supărați … În schimb, ar trebui să fiți fericiți că aveți mulți prieteni pentru care contati și vă reamintesc cum sa procedezi cu un atac de cord.

Sănătate multă! Vasi Rădulescu

*experiment

Să discutăm puțin pe text:

Amestecarea de idei trădează faptul că nu un medic este în spatele acestui text. E un ghiveci fantasmagoric. O vom lua tot pe puncte.

  1. Infarctul nu are tipar clasic de producere la acea oră. Te duci acasă singur nu e un tipar de viață și nu poate fi generalizare. Emoția din ziua neobișnuit de grea e persistentă, dar cu toții avem zile grele și nu facem musai infarct.
  2. Frustați și furioși în relație de cauzalitate cu punctul 1? Dacă da, am avea cazuri de infarct peste tot în jurul nostru. Lucrurile sunt ceva mai complexe de atât.
  3. Nu e o regulă cu durerea în piept iradiată pe braț și maxilar. Există un polimorfism fantastic în angina pectorală, dar să zicem că e un exemplu. Durerea e simptom princeps. Dacă o ai și e puternică, suni imediat la 112.
  4. Nu știi dacă poți merge pe jos sau cu mașina proprie, te gândești la tot felul de variante, ai deschide și un tutorial pe YouTube, dar tot nu ți se spune să spuni la 112.
  5. Ba a spus, important e să te calmezi și să anunți echipajele specializate. Mai important e să recunoști ce ai și să nu cazi în informații halucinante.
  6. Inima nu bate inadecvat. Nu e obligatoriu să aibă tulburare de ritm în infarct. Unele cazuri merg spre fibrilație ventriculară și stop, dar nu e regulă. Nu ai 10 secunde în infarct înainte să-ți pierzi starea de conștiență. Poți sta 30 sau 60 de minute conștient, depinde de localizarea infarctului, tipul lui, alți factori de risc.
  7. Fals. Nu te ajuți așa. Cuvintele de aici n-au nicio treabă cu medicina adevărată.
  8. Păi parcă erau 10 secunde oricum. Câte cicluri respiratorii poți face? Și cum comprimă tusea inima, ca să o ajute să bată? Aici erau informații suficiente pentru a trezi suspiciuni puternice, dincolo de celelalte puncte.
  9. Persoane, apoi folosirea singularului. Deficit grav de exprimare, un alt indiciu. Am pretenția că mă exprim corect la orice oră.
  10. Penibil mesaj. Emoționant, tipic pentru cerșitul de share, pentru jocurile acelea de distribuire. Un alt indiciu puternic, atipic mie.
  11. Idem 10.
  12. Idem 11 și 10.

Aici poți citi ce să faci când cineva are un infarct miocardic acut sau ce să faci tu dacă treci prin unul!

Ce am învățat din acest experiment:

  1. Se citește în grabă și se dă share imediat. Sunt texte halucinante, pline de greșeli de exprimare, dar emoționante, care se viralizează.
  2. Credibilitatea mea nu ține loc de verificare a conținutului. Îmi asum asta și trebuie să fie învățătură de minte pentru oricine. Dacă eu, din rațiuni comerciale, accept niște bani de la o companie și încep să scriu despre un cristal minune care vindecă orice boală, audiența mea trebuie să rămână mereu vigilentă, să aibă educație medicală bună, să-și pună niște întrebări. Sunt vedete care se bazează pe relația cu fanii și promovează hidrocolonoterapia, apa cu cristale, apa superalcalină, suplimentele minune, iar aici e o gravă problemă, pentru că fiecare are discernământ și trebuie să se informeze constant, să știe ce citește, să interpreteze totul cu atenție. Mai ales în medicină.
  3. Nimeni dintre cei care au dat share nu a zis Da, am greșit, m-am grăbit, trebuia să mă gândesc un pic.
  4. Experimentul poate a fost dur, dar eu îmi asum asta, chiar dacă pierd popularitate. Câți fac așa? Toți cei care au dat share imediat sunt convins că au învățat ceva și vor lua măsuri de precauție. Iar asta pornind de la testul meu, care mi-a adus un val de ură incredibil.
  5. Aveți grijă de voi. Informați-vă pe bune. Voi continua să vă ofer informații de calitate, așa cum am făcut ani la rândul.

Vasi Rădulescu

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨