Ce este homeostazia?
imagine Dreamstime

Ați auzit vreodată de termenul de homeostază sau homeostazie? Ce reprezintă el oare? Homeostazia este proprietatea organismului de a-și menține constantele interne între niște limite clare, deosebit de importante. Când vorbim de constante, ne referim de exemplu la temperatură corporală, pH-ul sangvin sau tensiunea arterială. Le vom lua pe rând, să le explicăm puțin, dar până atunci, să-l amintim pe Claude Bernard, un medic francez care a fondat practic fiziologia modernă. În secolul XIX, Bernard a fost primul medic care a studiat câteva constante, observând extraordinara capacitate a organismului de a le păstra în anumite limite.

Fără această homeostazie, viața nu ar fi posibilă. Temperatura se menține prin producție și pierdere termică, ambele procese controlate la nivel hipotalamic. Valorile normale sunt între 36,1 și 37,2 grade Celsius. Ce e sub se numește hipotermie, ce e peste se numește febră, cu primul grad numit de multe ori stare subfebrilă. Un articol despre febră aici

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Tensiunea arterială este și ea fin reglată prin procese complexe. Cea mai bună tensiune arterială la adult este 120/80 mmHg. Lucruri interesante și utile despre tensiune puteți citi aici, aici și aici

pH-ul sangvin este atent controlat prin sistemele renal și pulmonar, cu valori normale între 7.35 și 7.45. Ce e sub se numește acidoză, iar ce e peste se numește alcaloză.

A nu se confunda homeostaza cu hemostaza, care înseamnă procesul de stopare a unei sângerări!

Un material de dr. Vasi Rădulescu, fondator #leapșadesănătate

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨