MythBuster: Să bei opt pahare de apă pe zi

MythBuster: Să bei opt pahare de apă pe zi

Circulă prin multe locuri o recomandare privind hidratarea zilnică. Pe scurt, ni se spune să bem opt pahare de apă pe zi. E corect oare?

Nu ai nevoie de opt pahare de apă pe zi. Hidratarea este deosebit de importantă, însă nu există o cantitate bătută în cuie. Trebuie să bei mai mult când stai în temperaturi înalte și transpiri semnificativ, când pierzi în timpul exercițiilor fizice, dacă ai avut episoade diareice sau de vărsătură etc. Orice organism are nevoi distincte și aportul este dinamic. Avem în creier un centru special al setei și el depistează fin orice grad de deshidratare, declanșând nevoia de aport hidric. Nu trebuie să ne forțăm să bem apă, să avem aport la fiecare trei minute, să bem cantități prea mari. Poate doi litri sunt suficienți într-o zi, mai puțin iarna și mai mult vara, când corpul pierde mult prin transpirație și perspirație (prin procesul respirator). Vor fi zile când vom bea un litru, depinzând și de apa pe care ne-o luăm din alimente. Totul este reglat, rinichii compensând excesul prin diureză, iar hipotalamusul stimulând aportul prin declanșarea setei. Ca o curiozitate, să știți că producem apă și singuri, în corpul nostru, mai ales din proteine și glucide, prin ciclul respirator celular. Acolo, la nivel celular, glucoza combinată cu oxigenul duce la formarea de apă, dioxid de carbon, punți de energie utilizate în formarea de ATP (adenozin trifosfat, substratul energetic fundamental al organismului) și uneori radicali liberi de oxigen, pentru că procesul nu e perfect întotdeauna. Apa rezultată se numește apă metabolică și poate ajunge la câteva sute de mililitri pe zi. Animalele mici care trăiesc în deșert se bazează mult pe această apă metabolică.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

De dr. Vasi Rădulescu, zis și distrugătorul de mituri.

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨