Când se deschide o discuție despre educația sexuală, se cutremură o mare parte din populație. E rușinos să vorbim despre așa ceva! Ce-i cu tâmpeniile astea? Nu e creștinește! Ei bine, mi-am permis să abordez orice aici, inclusiv stigmatul, subiectele considerate stupid tabu, terapiile aiuritoare, miturile, depresiile. Cu unele am dat de pământ, aceasta fiind atitudinea adecvată. Pe altele le-am abordat sincer și am tot scris despre ele, și chiar cred că n-am scris suficient.
Da, avem mare nevoie și de educație sexuală, că nu ne-am născut învățați. Cum e prăpăd în țară la toată educația (plânsul meu e mai ales cu cea medicală, știți), avem mult de lucru. În primul rând, trebuie să conștientizăm cât de important este sexul pentru viața omului, pentru sănătatea lui. E ceva firesc, aduce echilibru, armonizează hormonii, dă stare de bine, scade depresiile, ameliorează durerile, scade riscul pentru numeroase boli. Știu persoane care, chiar în cuplu fiind, din cvarii motive, nu mai fac sex. E o greșeală enormă!
În al doilea rând, sexul trebuie să implice… implicare. Aș fi curios să aflu o statistică, un sondaj ceva despre cât îi interesează pe bărbați satisfacerea partenerei. Cred că ne-am cruci! Sexul presupune cunoaștere (aflăm imediat), explorare, păsare. Când bărbatul își pune pe primul plan orgasmul lui, asta arată o nepăsare crasă față de femeie. Când nici nu știe ce e acela un clitoris și la ce servește el, ne apucăm cu mâinile de păr și urlăm în cor.
Educația sexuală implică tinerii și adulții. Tinerii trebuie să știe și lucrurile dedicate adulților, dar mai ales despre protecție, contracepție, HIV, alte boli cu transmisie sexuală. Și ANATOMIE, că mulți, din păcate, nu cunosc informații fundamentale despre aparatele lor reproducătoare.
Vom corela toate aceste aspecte cu explicații simple, dar și situații medicale, explicate tot simplu. Avem nevoie și de educație sexuală, așadar voi deschide un dosar aici, pe Leapșa de Sănătate. Îmi asum toate atacurile de pe acum (nu-i bai, mai rău ca la antivaxxeri nu are cum să fie).
dr. Vasi Rădulescu
Educație medicală gratuită
Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.
vezi ofertele ⇨