Altfel nu-mi explic de ce suntem campioni la consumul lor. Probleme cu un dinte? Hop, antibiotic! O banală răceală? Hop, antibiotic! O sângerare pe nas? Hop, antibiotic! O julitură pe genunchi? Hop, antibiotic! Acest consum intempestiv, fără indicații corecte, duce la un dezastru: bacteriile sunt bombardate cu aceste antibiotice și își dezvoltă noi mecanisme de apărare, să fie mai puternice. Își schimbă o proteină, își mai fac un strat învelitor, își mai produc un mecanism de mascare, toate ca să nu mai fie distruse de arsenalul antibiotic curent. Deja avem astfel de bacterii multirezistente și previziunile sunt sumbre aici. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că această problemă poate duce la milioane de decese în deceniile viitoare. Antibioticele se iau doar pe rețetă, doar la indicația medicilor.
Și, o spun iar și iar, antibioticul în viroză este conflict de compatibilitate. Viroza înseamnă infecție virală, adică cu un virus. Antibioticul înseamnă substanță care luptă împotriva unei bacterii, unei structurii vii. Nu mai abuzați de antibiotice, aveți răbdare în viroze, consultați mereu medicii atunci când simptomele sunt severe.
Antibioticul în răceală nu grăbește vindecarea, e un mit. Nu face nimic util. Din contră, ne poate crea probleme uriașe pe viitor.
De dr. Vasi Rădulescu, zis și distrugătorul de mituri.
Educație medicală gratuită
Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.
vezi ofertele ⇨