Eu sunt sănătos tun, nu mă vaccinez!

Iarăși o informație falsă care circulă pretutindeni, mai ales când vorbim despre vaccinarea sezonieră antigripală. Aici sunt multe de zis, dar voi încerca să fiu succint. Vaccinul antigripal nu se face doar categoriilor speciale (copii, vârstnici, pacienți cu afecțiuni cardiace sau pulmonare), el fiind recomandat și persoanelor sănătoase, pentru că rolul său este de a crea o linie de imunitate pe care organismul, chiar sănătos fiind, nu o poate face singur. Vaccinarea antigripală este recomandat a se face în lunile septembrie – octombrie, înainte de sezonul gripal cu incidență maximă, ea oferind o protecție ce poate merge lejer până la 60-80%. Virusurile se schimbă de la an la an, prin replicarea lor rapidă (sunt două fenomene aici, antigenic shift și antigenic drift), tocmai de aceea și vaccinurile se schimbă și e bine să ne facem câte unul în fiecare an. Vaccinarea înseamnă responsabilitate, respect pentru propria persoană și pentru toți cei de lângă noi.

Mitul a fost demontat în cartea O să te tragă curentu (și alte mituri despre sănătate), disponibilă pe readersdogood.ro.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨