Mesajul principal acum, în contextul situației din Italia, sigur că rămâne să nu ne panicăm, dar nici nu putem să ne culcăm pe o ureche. Noi, românii, nu suntem cunoscuți pentru pregătire bună, ci mai degrabă pentru cârpeală, lene, lasă că merge și așa, lasă că mie nu mi se întâmplă, lasă că nu-mi ajută la nimic educația medicală. Ba ajută, este cea mai importantă, mai ales în astfel de cazuri.

Știind ce se întâmplă, având surse bune de informare, putând discerne rapid între fake news și date corecte, având habar de regulile minime de igienă -> sunt elemente care nici nu duc la isterie, dar ne și țin vigilenți, pregătiți pentru situația actuală și cele care vor mai fi. Că vor mai fi.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Cu acest coronavirus lucrurile sunt un pic ciudate. Au apărut cazuri în Iran, iar acolo nu au călătorit oameni. OMS studiază atent problema și nu are răspunsuri. S-au mapat unele proteine, dar nu avem vaccin. Nu avem nici tratament clar. Pe de altă parte, 80% din cazuri sunt ușoare și se vindecă. În mod normal există un pattern care ne spune că-n 2-3 luni virusurile își pierd tăria și cazurile scad. Specialiștii sunt însă speriați și de posibile mutații care să facă virusul mai puternic. Sunt scenarii și scenarii. Nu e bine să subestimăm, nici să exagerăm, ci să avem un peisaj complet, ancorat în realitate.

Tot tabloul acesta ne arată că suntem extrem de vulnerabili. Avem medicină modernă, slavă cerului. Nu cu ceai de mușețel și cuișoare, ci cu genetică, imunologie, farmacologie, epidemiologie, toate la nivel înalt. Dar pericolul acesta mic, viral/fungic/bacterian ne va pune mari probleme mereu.

Isteria nu ajută. Sensibilizarea, conștientizarea, vigilența, informarea, DA!

Vă rog mult, pe fiecare, om cu om, faceți prioritate din educația medicală!

  • surse bune de informare, vă alegeți jurnaliști buni, oameni cu pregătire medicală, site-urile oficiale;
  • învățați care e treaba cu corpul, cum merge, unde se strică;
  • deprindeți principiile de igienă, siguranță, pe care să le imprimați și celor din jur;
  • citiți cărți pe subiectele acestea;

Revenind la covid-19, reamintesc măsurile:

  • ne spălăm pe mâini bine, cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde;
  • tușim în șervețel sau în cot;
  • nu ieșim anapoda pe străzi când avem simptome;
  • evităm contactele cu persoanele care au călătorit recent;
  • ne ferim de spațiile aglomerate;
  • rămânem informați bine, calmi, dar nu nepăsători;

Dr. Vasi Rădulescu

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨