Coronavirusul vs. Prostia

Ce am văzut în ultimele săptămâni reprezintă o frescă perfectă a unei societăți aflate în picaj liber. Nu coronavirusul o să ne vină de hac nouă, ci prostia. E atât de multă prostie în jur că-ți vine să te bagi singur în carantină, să nu mai privești nicio emisiune TV, să nu mai parcurgi articole, să nu te mai uiți prin secțiunile de comentarii. Coronavirusul nou a venit, va pleca, vom găsi un antidot pentru el, dar pentru prostia de aici, probabil niciodată.

Am început, ca o continuare la educația medicală pe care o încerc de mai mulți ani, să realizez niște clipuri video, de câteva minute, în care să explic tot felul de lucruri despre sănătate, pe înțelesul tuturor. Am făcut asta dintr-un motiv simplu: postările text sau link-urile care trimit spre Leapșa de Sănătate nu sunt citite așa cum aș vrea eu. Potrivit Facebook Insights, undeva la 40% apasă pe See more când textul e mai lung de trei rânduri. Potrivit Google Analytics, chiar cu toate schimbările de algoritmi, există o discrepanță între like-urile de la o postare tip link/share și oamenii care efectiv se duc pe site să citească materialul – așadar, unii apreciază doar cele două rânduri din postarea share, eventual comentează tot pe acelea sau pe baza titlului. Eu știu că suntem ultimii din Europa la citit, dar mă înfioară toate aceste statistici. Și, să fie clar, eu nu voi face titluri și articole fantasmagorice, doar ca să pescuiesc trafic, așa cum face majoritatea publicațiior de la noi. Niciodată, pentru că în primul rând mă respect eu pe mine însumi (permis să-mi fie jocul), apoi am respect enorm pentru cititorul meu. Revenind, migrez ușor către video.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Am făcut cinci clipuri despre coronavirus, toate sunt pe pagina Dr. Vasi Rădulescu. Împreună totalizează cam 5 milioane de vizualizări. Ai zice, excelent, uite, cinci milioane de oameni au văzut niște materiale pline de informații clare, competente, din sursă sigură. În realitate, dacă depășești vizualizările îmbietoare și treci în rubrica de comentarii, observi ușor câteva mii de produși ai unor inteligențe mult sub orice medie. Pare că-mi jignesc aici privitorii, cu nesimțire, anacronic cu ceea ce admiteam mai sus, raportat la respect. Nu e deloc așa, credeți-mă pe cuvânt. Eu nu fac decât să arăt o stare de fapt, analizând ce pot debita unii.

Oameni care comentează că virusul nu există, că suntem mințiți. Oameni care nu au nici cele mai mici noțiuni de anatomie umană se pronunță pe teme complexe, cu puncte de vedere care-ți zgârie retinele. Oameni care propun remedii cu plante, cristale, energii. Oameni care duc totul în zona religioasă. Oameni care imediat înjură și condamnă medicii și big pharma, că ei sunt de vină pentru orice. Sunt mii de comentarii de acest fel, plus multe altele, trebuie să ai o imaginație extraordinară să cuprinzi ce pot debita unii.

Nu știu, sincer, dacă noi mai avem vreo șansă, la câtă prostie observ. Iar asta ne duce la panică, isterie, conspirații, distribuire de fake news, propagarea miturilor. Le prezinți oamenilor mecanisme prin care virusul face rău, cum răspunde imunitatea, ce tratamente pot da rezultate, degeaba. Ei au adevărul lor suprem și nu-i mai scoți din el. Le zici că un vaccin era formidabil, dar din păcare durează până să-l avem – apar sute de indivizi antivacciniști care te blesteamă și te bagă prin toate găurile, când medicina modernă, cu vaccinurile ei, ne apără copiii, ne apără pe noi, ne-a crescut speranța de viață, ne-a dat modalități să controlăm majoritatea bolilor, ne-a adus avantaje uriașe. Dar ei nu și nu. Unii sunt dintre aceia care și-au pierdut de curând un idol, cel care și-a construit o rachetă și a vrut să zboare cu ea pentru a demonstra că Pământul nu e rotund, ci plat. Omul a căzut din cer și a murit în hăul prostiei. Din păcate, așa se întâmplă cu mulți.

Pentru mine e cumplit de trist ce văd. Unii îmi vor spune că sunt prea pesimist, dar asta văd de vreo cinci ani de zile. Da, sunt oameni receptivi care învață, citesc, se uită cu interes la clipuri, dar pe lângă ei, prostia predomină. Predomină și ne va sufoca dacă nu facem ceva. Predomină și ne va pune în pericol pe toți, că dacă 100 nu vaccinează copiii din motivele lor departe de orice adevăr științific, ceilalți copii sunt în pericol, pierzându-se și imunitatea de grup, și multe.

Avem nevoie de educație medicală în școli. Inclusiv educație sexuală. Avem nevoie de lucruri de bun simț știute de copii, construite treptat, ca ei să știe cum funcționează corpul, cum apar bolile, cum să se spele pe mâini și pe dinți, cum să prevină niște afecțiuni, cum funcționează vaccinurile, cum să acorde primul ajutor, cum să construiască empatia, cum să cerceteze un text ca să nu fie fake news. Avem nevoie de toate acestea.

Mi-am propus să atac educația medicală și-n cărți. Am scris șase, toate cu povești împletite cu informații utile, să fie cât mai ușor de priceput. Văzând că nu prea le ia nimeni, le-am redus prețurile de nu mai înțelegem nimic din venituri și cheltuieli, iar dacă vă arăt statisticile pe vânzări, chiar cu sub 20 de lei pe carte la pachetul complet de șase, vă speriați. Mă sperii și eu, dar îmi aduc repede aminte că singur m-am băgat în treaba asta.

Coronavirusul acesta va trece. Buba mare e că vor veni altele, și iar ne vor prinde nepregătiți, iar vom pluti în prostie, iar vom crede toate fake news-urile și conspirațiile, iar vom sta cam la fel la capitolul educație medicală, care ar fi bine să devină prioritate absolută pentru oricine. Poate vom pricepe cândva și prostia se va diminua.

Vorba lui Vasile de la Utopia Balcanică – a venit coronavirusul aici și nu are de treabă, că treaba i-au făcut-o deja curentul și deochiul. Vai de nația noastră.

Un editorial de dr. Vasi Rădulescu

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨