Coronavirus: întrebări și răspunsuri

Unele sunt absurde, altele sunt interesante, dar din toate avem ce învăța. Haideți să vedem cele mai frecvente întrebări legate de noul coronavirus și, evident, să oferim și răspunsurile.

Este acesta primul caz de coronavirus în România?

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Nu. Coronavirusurile reprezintă o familie mare, din care fac parte și unele virusuri răspunzătoare de răcelile comune. Prin urmare, am avut de mult timp coronavirus în țara noastră. Noul coronavirus se numește SARS-cov-2

A fost făcut acest virus în laborator și apoi scăpat sau eliberat intenționat?

Din datele de analiză epidemiologică și genomică (adică analiza atentă a structurilor din care e făcut virusul), reiese că virusul nu are urme că ar fi fost făcut într-un laborator, ci a rezultat prin mutație, prin trecerea de la om la unul sau mai multe animale (liliac, posibil pangolin), apoi iar la om prin consumul cărnii acelor animale.

E adevărat că infecția seamănă cu o gripă?

Simptomele sunt asemănătoare, apărând febră, tuse uscată, respirație îngreunată. Dacă facem comparația cu gripa nu trebuie să subestimăm Covid-19 (așa se cheamă infecția cu noul coronavirus), la fel cum nu e bine să subestimăm gripa. Gripa ucide.

Cum pot lua acest virus?

Cel mai ușor stând lângă o persoană purtătoare sau bolnavă, care tușește și aruncă virusurile prin picăturile Flugge. Aceste picături sunt absorbite în arborele respirator și de acolo virusurile ajung rapid la celule. Ne mai putem infecta atingând oameni care au virusul pe piele, apoi ducând mâna la nas sau gură. Sau atingând suprafețe pe care au pus alții mâna sau au tușit recent.

Dacă primesc un colet din China există pericol?

Nu. Virusul nu rezistă suficient pe produse, colete.

E adevărat că există o protecție la copiii mici?

Da. Explicație clară nu există aici. Se crede că cei mici au o imunitate mai bună împotriva virusului, iar vârstnicii sunt mai afectați, ei având o imunitate mai slabă, mai ales cei care dețin și boli cronice, cum ar fi cele pulmonare, renale, cardiace, imune.

Cum să ne protejăm de acest nou coronavirus?

În primul rând ne spălăm bine pe mâini, cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde. Ne spălăm des, înainte de masă, după fiecare contact cu alți oameni, suprafețe, obiecte. Limităm contactele directe cu ceilalți. Evităm deplasările prin locurile problematice. Tușim în cot, nu în mână sau pumn. Nu ducem mâinile la ochi, nas, gură. Stăm acasă dacă avem simptome respiratorii, iar dacă am călătorit prin locurile cu cazuri sau am luat contact cu persoane din acele zone, anunțăm serviciile specializate.

Ne protejează masca facială la ceva?

Nu. Specialiștii OMS (Organizația Mondială a Sănătății), CDC (Centre for Disease Control), US General Surgeon ne atrag atenția că masca nu ajută persoanele sănătoase. Ea va fi purtată de cele care au infecția și de cadrele medicale. Atenție la specula cu prețurile mari la măști. Nu aveți pentru ce arunca banii pe măști.

De ce nu avem vaccin pentru acest coronavirus?

Pentru că un vaccin înseamnă o cercetare enormă. Întâi se identifică virusul cu precizie, se analizează proteinele lui, se observă care parte poate fi utilizată pentru un vaccin. Unele vaccinuri au o mică bucată din virus sau ceva asemănător, astfel încât organismul să identifice acea componentă și să creeze o linie de apărare, iar când virusul mare apare, sistemul imun este pregătit de luptă. Când se face un vaccin, el intră în fazele de testare, să vedem efectele benefice, respectiv reacțiile adverse. Când există date clare de eficiență și siguranță, vaccinul primește aprobare. Mai devreme de un an nu putem avea un vaccin împotriva SARS-cov-2.

Este severă infecția?

Majoritatea cazurilor sunt ușoare și se recuperează fără probleme. Persoanele vârstnice și cele cu anumite afecțiuni preexistente pot dezvolta complicații, iar cele mai multe decese sunt din aceste categorii.

Ne putem proteja cu usturoi, plante, ținând gâtul umed?

Usturoiul e sănătos, dar nu ne protejează de acest virus. Niciun amestec de plante nu ne va oferi un scut. Iar gâtul e oricum umed tot timpul, că de asta producem salivă non-stop; nu există nicio dovadă științifică privind gâtul umed și protecția. Nu credeți mesajele care circulă peste tot.

De ce au murit medici care erau relativ tineri, când spuneți că-n principiu mor vârstnicii?

Pentru că acei medici au lucrat în condiții infernale, fără odihnă, cu puțină mâncare, suprasolicitați fizic și psihic, infectați cu virus. Imunitatea lor era semnificativ afectată.

Ne putem întări imunitatea cu ceva suplimente, uleiuri esențiale, siropuri?

Nu. Imunitatea este o oglindă a alimentației sănătoase, somnului, mișcării, lipsei de afecțiuni compromițătoare. Ea nu va fi întărită de suplimente, uleiuri sau alte produse promovate fals ca făcând asta.

Ce se mai întâmplă cu acel bărbat din Gorj?

Al doilea test a ieșit negativ, așadar nu are noul coronavirus. Potrivit CDC, la două teste consecutive negative, nu mai trebuie luată nicio măsură de carantină.

Există acum vreun tratament pentru cei infectați?

Da. Cazurile care sunt spitalizate primesc niște combinații de agenți antivirali la care s-a observat răspuns pozitiv. Anumite cazuri suprainfectate bacterian pot primi, la indicația medicilor, antibiotice. Se mai încearcă diverse substanțe, printre care și clorochina, care e în esență un antimalaric. Pentru diverse situații se optează și pentru corticosteroizi.

Este posibilă reinfecția cu acest coronavirus?

În mod normal, după o perioadă de timp, o persoană sănătoasă își dezvoltă imunitate și scapă de virus. Au fost raportate însă reinfectări, iar aici poate interveni un mecanism de care se temeau experții – mutațiile virusului.

Cum sunt posibile aceste mutații?

Când virusul intră în celule, îl interesează să corupă celula și s-o facă să-i producă material din care să-și genereze numeroase copii. Sunt produse repede zeci, sute de milioane de noi virusuri. În această replicare pot apărea erori, virusuri care să aibă o mică parte diferită – fenomenul se cheamă antigenic drift. Uneori, virusul își poate schimba o structură mai mare, o proteină, un înveliș, un receptor – fenomenul se cheamă antigenic shift. Mutațiile se mai pot produce când virusul trece prin mai multe gazde sau ia contact cu alte virusuri.

S-a cam terminat cu isteria, nu?

Dacă acum o săptămână vuiau televizoarele și site-urile de știri cu fel de fel de mesaje alarmante, iar oamenii erau înspăimântați și luau măsuri care de multe ori depășeau indicațiile ancorate-n realitate, acum parcă se vorbește prea puțin, de zici că nu e niciun pericol, nu ne va lovi nimic pe noi, totul neted și frumos aici. Nu e deloc așa. Italia tocmai închide universitățile, școlile, anunțând măsuri fără precedent. Vă rog mult să rămâneți vigilenți, să vă informați bine, să nu uitați măsurile principale de protecție, să țineți un ochi pe sursele care au date actualizate (centrul de boli infecțioase, OMS, CDC, worldometer).

Care este situația în Italia?

Italia a raportat brusc câteva zeci de decese și numeroase noi infectări. Mențin școlile și universitățile închise.

Care este acum situația în lume?

În China s-au domolit cazurile noi, dar situația escaladează în SUA, Orientul Mijlociu, Europa. Sunt acum 98.429 de cazuri, 3387 decese, 55.641 cazuri recuperate. Potrivit worldometers, 33.184 de cazuri sunt ușoare (84%), iar 6.273 sunt grave (16%).

Care este mortalitatea?

OMS a făcut un update aici și mortalitatea e acum 3.4%.

Care este situația în România?

Până acum (6 martie), sunt 7 cazuri confirmate. Trei sunt declarate vindecate. 35 sunt în carantină, iar peste 11.000 în supraveghere la domiciliu.

– pe măsură ce mai descopăr întrebări relevante, voi actualiza acest articol –

Dr. Vasi Rădulescu

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨