Ne apără măștile de coronavirus?

Un subiect intens dezbătut în ultima perioadă: sunt utile măștile faciale împotriva noului coronavirus? Pentru a răspunde complet, e nevoie să înțelegem câteva aspecte.

Masca este dificil de purtat corect, pentru că ea ar trebui să manșoneze perfect relieful feței, ceea ce în practică nu prea se întâmplă. Mulți bărbați care poartă barbă ar fi indicat să știe că acea mască nici nu stă eficient peste firele de păr. Mai mult decât atât, chiar dacă ar fi poziționată perfect, tot ar rămâne spații între mască și piele, precum și direct prin materialul măștii.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Când vorbim de virusuri, vorbim despre entități incredibil de mici, care se observă doar la microscoape speciale, electronice. Sigur că de cele mai multe ori virusurile ajung dintr-un organism în altul prin intermediul picăturilor Flugge, dar asta nu e regulă. Iar când un virus ajunge la o mască, el trece nestingherit prin material, prin spațiile dintre mască și față.

Poziția oficială a experților OMS, CDC, US Surgeon General este de a NU SE PURTA MASCĂ DE CĂTRE PERSOANELE SĂNĂTOASE, pentru că masca nu asigură protecție. Măsurile principale de protecție sunt spălatul riguros pe mâini, limitarea contactelor interumane, evitarea ducerii mâinilor la nas și gură, evitarea călătoriilor în zonele cu infecții raportate, tușitul în cot.

Masca se va purta doar de către persoanele suspecte de infecție, de cele care oricum tușesc, de personalul medical care poate fi vector de transmitere a virusului.

Cu toate că aceste recomandări oficiale sunt promovate de toate instituțiile competente, oamenii s-au aruncat să cumpere multe măști, să fie ei protejați. A apărut un alt fenomen interesant care ne arată șmecheria unora: distribuitorii de măști și retailerii au văzut imediat un potențial enorm de a face profit cu orice preț și au crescut de zeci de ori prețul la măști! Dincolo de eficiența măstii – să zicem că ea era eficientă și trebuia purtată de oricine -, moral era ca-n aceste condiții speciale prețurile chiar să scadă, pentru ca oamenii să aibă acces facil la ele și să-și apere viețile.

Opriți-vă din a cumpăra măști și a îmbogăți toți speculanții! Măștile nu vă protejează!

Eu am preferat să vin real în ajutorul oamenilor și am redus enorm prețurile la cărțile de educație medicală, care chiar ajută cu adevărat. Puțini conștientizează asta, se lasă conduși de panică și emoție, se lasă seduși de anunțuri alarmante. Coronavirusul acesta va trece, dar vom da piept cu altele și trebuie să pricepem, măcar în astfel de situații deosebite, cât de important este să învățăm să avem grijă de noi. Eu am coborât prețul la pachetul complet cu șase cărți, cu transport gratuit, la doar 125 de lei. Iar cartea Medicina povestită pe înțelesul tuturor sau cele două medicine povestite sunt la 25, respectiv 49 de lei. Prefer să ajungă la voi, să învățați, să fim mai bine pregătiți, fără să umflu prețurile și să-mi bat joc de oameni. Din păcate nu prea mai am cărți în stoc, dar încerc să scot alte tiraje.

Sănătate!

Dr. Vasi Rădulescu

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨