Nu-ți mai atinge fața!

Serios. Învață-te să limitezi ducerea mâinilor la nas, ochi, gură, frunte, de fapt la întreaga față, pentru că așa poți lua majoritatea virusurilor, bacteriilor, fungilor. Conștientizezi prea puțin că mâinile sunt de cele mai multe ori încărcate cu agenți patogeni care abia așteaptă să găsească o cale de intrare în organism, să se hrănească și înmulțească, să facă rău.

Actuala problemă cu noul coronavirus (SARS-Cov2) ne-a sau ar trebui să ne sensibilizeze la câteva chestiuni majore:

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Cât de importantă este educația medicală, să învățăm din timp ce e un virus, cum face el rău, cum ne putem proteja, cum nu e cazul să picăm în fake news și conspirații, cum să ne informăm corect, cum să nu ne isterizăm în masă. Ignoranța nu generează decât rău. Acest virus va trece, dar vor veni altele. Avem nevoie, iar și iar o spun, de educație pentru sănătate.

Cât de importante sunt măsurile de protecție, adică spălatul riguros pe mâini, evitarea ducerii mâinilor la nas și gură, evitarea pe cât posibil a contactelor interumane, tușitul în cot. Masca aceea pe care o tot cumpără unii la suprapreț NU oferă protecție, iar dacă avem educație medicală și ne informăm bine, știm să nu mai aruncăm bani pe lucruri cu care unii fac speculă crasă.

Suntem vulnerabili mai ales la entități mici, care nu se văd cu ochiul liber. Ele pot fi virusuri sau bacterii, având potențial să ucidă zeci sau sute de milioane de oameni. Trebuie să credem în medicina modernă, în vaccinuri, iar la capitolul bacterii, să nu mai facem abuz de antibiotice, pentru că ele selectează anumite bacterii și le fac invincibile.

Aparent banala atingere a feței cu mâinile înseamnă plasarea virusurilor și bacteriilor pe mucoase nazală sau bucală, iar de acolo ele călătoresc nestingherite spre interiorul corpului. Luând ca exemplu coronavirusul, dacă o persoană infectată a tușit sau și-a atins mucoasele și apoi pune mâna pe o suprafață pe care ajunge și mâna noastră, luăm imediat virusul pe care îl introducem apoi în noi. SARS-Cov2 abia așteaptă să ajungă în arborele respirator. El păcălește celulele cu receptori speciali, intră în celule, corupe ribozomii să-i producă ARN și capside din care rezultă noi copii de virus, apoi omoară celula și toate copiile generate trec în alte celule, făcând același lucru.

Și totul prin mâini. E o cale importantă prin care se iau infecțiile, pe lângă picăturile Flugge încărcate cu agenți patogeni, rezultate din tușit sau strănutat.

Nu-ți mai atinge fața cu mâinile!

Dr. Vasi Rădulescu

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨