Masca facială: cu albul sau cu albastrul afară?

Circulă pe internet tot felul de sfaturi privind purtarea măștilor în gripă. Unii spun să le pui pe o parte dacă ești sănătos și pe alta dacă ești bolnav. Ca să nu cădem iar în fake news și informații fără noimă, trebuie să discutăm puțin despre aceste măști.

La ce sunt bune? Cele mai multe sunt de uz chirurgical și împiedică particulele lichide să ajungă dintr-o parte în alta (dinspre echipa operatorie spre câmpul operator care trebuie să fie steril, dar și invers, pentru că sar sânge sau alte lichide). Există și măști cu filtre performante care au capacitatea de a stopa mai multe tipuri de substanțe.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Poate o mască simplă să oprească virusul? Nu. Virusul per se e foarte mic și ar trece lejer prin ochiurile materialului. Totuși, de la om la om, în anumite situații, picăturile din respirație pot fi oprite. Și ele conțin virusul de regulă. Atenție mare și la mâini, să limităm contactul lor cu anumite suprafețe și să le spălăm cât mai des.

Cum se poartă masca? Cu partea colorată în exterior, cu banda specială pentru nas logic în zona nasului cu apăsare fermă, cu bărbia, gura și nasul acoperite, cu părțile laterale ale măștii cât mai bine lipite de obraji. NU se poartă DIFERIT! Nu procedați ca în sfaturile livrate pe internet de persoane neavizate care spun că trebuie să fie cu albul în interior când ești sănătos și cu albul în exterior când ești bolnav.

Cât se poartă? O singură dată. Se manevrează cu grijă, se aruncă atunci când devine umedă.

Este eficientă masca? Ne vom spăla viguros pe mâini pentru protecție adecvată, pentru că masca nu reprezintă o metodă perfectă. Ne vom vaccina pentru a scădea drastic riscul de a face gripă. Vom sta acasă dacă suntem bolnavi. Cele mai multe măști nici nu acoperă bine gura, nasul și mai ales părțile laterale și nu pot filtra eficient virusurile, dar pot limita transmiterile picăturilor de lichid din actul respirator, din tuse sau strănut. Totuși, trebuie să știți că nu există nicio recomandare oficială pentru purtarea acestor măști în gripă! Nu sunt incluse în vreun protocol strict de protecție. Depinde de fiecare cum decide să se protejeze în plus și numeroase studii au arătat efecte benefice.

Ce mască alegem? Este mai bună una de tip trunchi de con care manșonează bine relieful feței. Este mai bună una cu filtru special. Dar chiar și măștile simple pot oferi protecție în plus, așa că pot fi purtate.

Este rușinos să purtăm mască? Nu. Trebuie să avem grijă de noi și de ceilalți. Fără etichetări și stigmatizări. E mai important însă ca cei bolnavi să stea acasă, ca în epidemie să stăm mai departe unul de altul în zonele publice, să ne vaccinăm, să ne spălăm pe mâini, să tușim în cot, să identificăm prompt simptomele, să apelăm la medic la nevoie.

Reținem de aici: să deținem informație corectă, să nu credem și distribuim ușor orice, să știm cât de importante sunt celelalte măsuri, să avem grijă de noi și de ceilalți, să stăm acasă dacă suntem bolnavi.

Am scris textul de mai sus pe Facebook, în urmă cu doi ani, în plin sezon de gripă. A se observa indicațiile precise, precum și mențiunea că masca nu oferă protecție garantată și nu e recomandată oficial de specialiști. Mutând discuția în zona noului coronavirus, spun iarăși că cele mai bune mijloace de protecție sunt toate celelalte în afara purtatului măștii, unde fie nu există dovezi de protecție, fie există unele că masca ar predispune chiar la alte tipuri de infecție (bacteriană). Teoretic, masca ar ajuta cel puțin să nu ne mai atingem direct nasul sau gura cu mâinile, însă dacă avem virusuri și bacterii pe mâini, vom contamina masca pe care o purtăm ore la rândul, așadar iar cerc vicios. Recomandarea de a purta mască e făcută pentru cei care sunt bolnavi și trebuie să limiteze eliminarea picăturilor Flugge, precum și personalului medical, unde expunerea e mare. În rest, fiecare decide cum vrea, dar specialiștii nu recomandă masca la persoanele sănătoase.

Rămâneți prudenți, pregătiți, bine informați. Nici nu subestimați noul coronavirus.

V.

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨