Coronavirusul vs. Vitamina C

Sfaturile care circulă în această perioadă nu încetează să mă uimească. Am văzut un mesaj viralizat despre gâtul umed, apoi unul despre usturoi, acum ne lovește tare de tot vitamina C miraculoasă, capabilă să țină noul coronavirus la distanță! E un sfat dat chiar de marele profesor chinez Ximping Țindesincap Orice, care evident nu există, dar unii nu obosesc să iasă cu toate bazaconiile care nu fac decât să debusoleze populația, să creeze haos prin farmacii, să genereze cumpărături de produse care nu vor avea efectul dorit.

Vitamina C a fost încercată în multe patologii, unele chiar deosebit de severe, cum ar fi cancerele. S-au propus doze foarte mari, dar rezultatele nu au convins pe nimeni. Erau contradictorii. Se mai poate da vitamina C în doză mare în sepsis, evident injectabil, iar recomandarea principală, destul de știută de medici, dar și de pacienți, era de uz în caz de viroze respiratorii, când ea potențează sistemul imunitar, consumul de vitamină fiind crescut în astfel de stări, deci de aici nevoia de suplimentare. NU pentru prevenția virozelor, atenție, ci adjuvant în starea de infecție, în faza activă.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

De când a început problema cu SARS-Cov2, medicii care sunt efectiv prinși în tratarea pacienților cu Covid-19 s-au văzut nevoiți să încerce tot felul de combinații de substanțe, pentru că nu aveau un tratament standardizat. Au încercat antivirale pentru gripă, antivirale din terapia anti-HIV, antimalarice, chiar și vitamina C injectabilă în doze foarte mari, de peste 10.000 mg. Există un studiu în desfășurare în China, dar nu zice nimeni că este și eficient, pentru că nu avem rezultate. Repet, oricum studiul este în faza de boală, nu în prevenție.

Povestea, pe scurt, cu vitamina C, ar fi cam așa: rău nu face. Dar nici bine, în acest caz cu noul coronavirus. Pentru că-n medicina adevărată ne bazăm pe dovezi clare, nu pe păreri, nu pe mesaje viralizate din ignoranță, nu pe iluzii. Nu putem arunca banii pe vitamine diverse, C sau D (circulă și despre vitamina D tot felul de recomandări), pe trachisept sau alte combinații, sperând că așa ne creăm un scut impenetrabil. Stop! Măsurile cele mai bune de protecție sunt statul acasă, spălatul viguros pe mâini cu apă și săpun, dezinfectarea suprafețelor cu soluții pe bază de alcool minim 60%, limitarea contactelor cu alte persoane, tușitul în cot în loc de pumn, evitarea ducerii mâinilor la ochi, nas, gură.

Restul sunt povești care circulă din plin pentru că, ați ghicit, nu avem un minimum de educație medicală și credem repede orice bazaconie.

Sănătate,

dr. Vasi Rădulescu

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨