Coronavirus: cum să întărești imunitatea

Primesc foarte multe întrebări despre imunitate, mai ales acum, după toată situația asta grea cu noul coronavirus. Oamenii au dat buzna în farmacii cumpărând kilograme de vitamina C sau D, preparate tip supliment pentru imunitate, siropuri, complexe diverse, toate în speranța că-i vor feri de virusul cumplit.

Am scris despre vitamina C în materialul sugestiv Coronavirusul vs. Vitamina C, care firește că a născut controverse. Ele sunt alimentate de numeroase mituri, carențe în educația medicală, dar și mesaje, cele mai multe false, care sunt rostogolite acum și chiar atribuite unor medici. Când mai apar și medici adevărați care se pronunță pentru vitamina C în doze foarte mari, în scop pur preventiv, chiar că debusolarea e mare. În realitate, vitamina C nu face nimic pentru a ne proteja de coronavirus. Găsiți studii cu duiumul, nu e nevoie să fii expert ca să le parcurgi.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Acum să trecem la minunatul subiect al imunității. Mulți o vor puternică, dar puțini au habar ce reprezintă ea, cum se face, de ce chiar nu avem cum să o întărim cu ceaiuri, suplimente, siropuri. Sistemul imun e o centrală atomoelectrică, cu mecanisme fine, complexe, unde nu prea poți să-ți bagi coada prea ușor. El ne ține în conexiune permanentă cu lumea înconjurătoare, modificându-se pentru a recunoaște agenți străini, agenți proprii organismului, pericole. Sunt mii de molecule care lucrează sinergic, luptă, semnalizează, declanșează procese.

Imunitatea este o oglindă a ceea ce mâncăm, cum dormim, ce relații avem cu ceilalți oameni și cu natura, cum facem mișcare. Toate punctele acestea sunt subestimate în viața noastră actuală, trebuie să recunoaștem. Nu mâncăm bine și luăm suplimente, că știm noi că avem carențe, care carențe ar trebui obiectivate la analize de sânge și abia apoi luat un supliment, țintit, nicidecum cu pumnul, din toate, să fie bine. Dormim incredibil de prost și credem că somnul e timp mort. Tragem de noi să muncim, să facem bani, să avem succes, discriminând un capitol care ne aduce probleme în tot corpul și ne crește riscul pentru absolut toate bolile. Nu mai avem prietenii frumoase cu ceilalți. Nu mai știm ce înseamnă să mergem pe jos, să facem un sport, să ne mișcăm în fiecare zi. Repet, imunitatea este o oglindă a acestor lucruri.

Sistemul imun nu se întărește. El doar trebuie să fie la parametrii lui normali. Cine vrea o imunitate mai tare, să-și ia gândul. Există patologii cumplite autoimune în care sistemul imun e mai tare și atacă haotic orice îi iese în cale. Nu vrem asta.

O componentă crucială pentru imunitate e cea care vine prin sensibilizare la un agent, prin intermediul vaccinării. Ne vaccinăm atunci când corpul nu are linie de apărare pentru un pericol, cel mai frecvent viral, iar vaccinul ne oferă șansa să facem acea linie, rămânând protejați pentru o anumită perioadă sau chiar pentru toată viața. Din păcate, din prea multe motive, unii desconsideră acest subiect salutar, cum am explicat în materialul Unii iubesc vaccinurile. Noi, nu prea.

Revenind la coronavirus, stați prin case cât de mult puteți, spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun, evitați contactele cu alte persoane, mâncați bine, dormiți bine, faceți un pic de mișcare, nu aruncați banii pe bazaconii care nu fac nimic. Marota da, dar nici rău nu-mi face nu ar trebui să existe în viața unui om educat.

Dr. Vasi Rădulescu

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨