Coronavirus vs. Polidin

Primesc mesaje interesante în această perioadă, iar unele fac referire la Institutul Cantacuzino și celebrul Polidin. Au îngropat institutul, au distrus polidinul, cel mai bun vaccin inventat vreodată chiar aici, în țara noastră. El ne-ar fi scăpat și de coronavirus! Cam așa sună mesajele.

Din capul locului vă spun că mi-ar fi plăcut să avem Institutul Cantacuzino activ, la putere maximă, cu specialiști redutabili, cu cercetare medicală, cu produse care să respecte realitățile medicale actuale și, desigur, adevărul științific. Institutul acela a fost închis din neputința statului care nu e capabil să investească în cercetare (e un domeniu în care stăm cumplit), să gândească un proiect fezabil, să-l nișeze pe niște produse care chiar să aibă aplicabilitate națională.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Într-o competiție atât de acerbă, unui institut de tipul Cantacuzino i-ar fi însă aproape imposibil să se bată cu marile companii farmaceutice, care au bugete astronomice și investesc în cercetare, au cei mai buni specialiști, pot face studii clinice cu medicamentele lor, pot controla la perfecție tot procesul tehnologic. Îmi vine greu să cred că un institut deținut 100% de statul român ar putea face competiție pe o piață liberă. Ideea în esența ei e bună, dar poate doar dacă s-ar face acolo un parteneriat public-privat.

Nostalgiile nu au ce căuta aici. Trăim vremuri grele, într-un capitalism în care unii câștigă și alții pierd, unii cresc și alții dispar. Nu poți să gândești că ai cum să faci vaccinuri sau preparate performante la fel cum o fac giganții care stau pe miliarde de dolari. Asta nu se va întâmpla niciodată.

Să trecem la celebrul polidin, văzut de mulți ca un panaceu. Polidinul, sărmanul, nici nu ar avea cum să se pună cu noul coronavirus, pentru că el nu are treabă cu virusurile. Polidinul nu a fost niciodată vaccin antiviral. El continuă în numeroase articole să fie lăudat ca vaccin miraculos împotriva bacteriilor și virusurilor, dar în realitate e un produs polibacterian, format din 13 bacterii diferite. Scopul lui era să sensibilizeze corpul la acele bacterii și să creeze linii imune de apărare împotriva lor. Simplu. Nimic în legătură cu virusurile, cu atât mai puțin cu SARS-Cov2. La indicațiile originale ale polidinului era trecută și gripa, dar legătura e forțată, indirectă și slabă, cu dovezi firave spre nule. Pentru gripă se folosesc vaccinurile antivirusuri gripale, care se schimbă repede de la an la an, tocmai de aceea apar și alte vaccinuri și e recomandat să ne vaccinăm anual, ideal în octombrie/noiembrie.

Oricât de nostalgici am fi, suntem obligați să respectăm adevărul științific și să nu mai promovăm mesaje false. Polidinul nu ar fi ajutat deloc în lupta împotriva coronavirusului.

dr. Vasi Rădulescu

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨