Coronavirusul vs. Ibuprofenul

Am o responsabilitate enormă atunci când public ceva despre medicină. Dețin o pregătire și experiență de aproape 14 ani, dar asta nu înseamnă că nu pot greși, oricâte mecanisme de verificare derulez înainte să apăs Publish. Iar dacă greșesc, e de datoria mea să recunosc asta și să repar situația. Altfel plonjez în aroganță și autosuficiență, atribute care nu fac cinste niciunui medic.

Am publicat ieri (n.a. 15 martie) pe pagina mea de Facebook o informație despre uzul ibuprofenului în coronaviroză. Pe scurt, Ministrul Sănătății din Franța a scris pe Twitter că ei au observat o agravare a cazurilor de Covid-19 atunci când s-a utilizat ibuprofenul pentru scăderea febrei, mai ales la tineri. A scris acolo că există o evoluție accelerată spre pneumonie. Când vezi așa ceva de la un oficial care conduce chiar Ministerul Sănătății, nu prea ai cum să nu-i dai crezare. Ministrul poate să nu fie medic, ci economist sau altceva, dar el are consilieri, echipe întregi de specialiști epidemiologi, infecționiști, virusologi de la care primește informațiile. Statusul a fost imediat preluat și de publicațiile redutabile din Franța, printre care și Le Figaro.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Când până și The Guardian preia informația, e clar că lucrurile nu pot fi catalogate repede fake news. La fel cu The Sun. Mai mult, Jean-Louis Montastruc, șeful departamentului de farmacologie al spitalului din Toulouse, a confirmat datele la RTL radio, știre preluată și de Mediafax.

Atenție, chiar dacă mesajul respectiv nu avea vreun studiu solid în spate, el se baza pe observațiile unor cazuri, iar în medicină acestea sunt suficiente pentru a trage un semnal de alarmă. Ulterior, spre seară, mai multe surse au dat știrea drept falsă, ba chiar s-a spus că ministrului i-a fost spart contul de Twitter și altcineva a postat acea informație. Este ciudat totul, mai ales că mesajul vine de la un medic specialist (am spus mai sus că nu e obligatoriu ca ministrul să fie medic, dar în cazul Franței, chiar e) și partea cu contul fals e cam șubredă. Véran nu a venit cu un status nou să spună că a fost o problemă, un hack.

Mesajul original al lui Véran:

#COVIDー19 | La prise d’anti-inflammatoires (ibuprofène, cortisone, …) pourrait être un facteur d’aggravation de l’infection. En cas de fièvre, prenez du paracétamol. Si vous êtes déjà sous anti-inflammatoires ou en cas de doute, demandez conseil à votre médecin.

Traducere: Administrarea de antiinflamatoare (ibuprofen, cortizon) pot fi factori de agravare ai infecției. În caz de febră, luați paracetamol. Dacă sunteți deja pe antiinflamatoare sau aveți unele dubii, cereți un sfat medicului dumneavoastră.

Atenționările despre antiinflamatoare nu sunt însă doar de acum, din situația cumplită cu noul coronavirus. Mai multe centre de specialitate au tras semnale de alarmă. Răspunsul inflamator este o reacție naturală a organismului. Nu e de dorit să intervii aici, pentru că poți da peste cap lucrurile. Și febra este un răspuns natural, pentru că așa se apără corpul mai bine. Când febra e foarte înaltă și poate pune în pericol creierul, ea se poate scade cu un agent antitermic, cu măsuri auxiliare. Medicamentele antitermice (sau antipiretice, termenii sunt sinonimi) sunt paracetamol (cunoscut și drept acetaminofen), algocalmin, ibuprofen – acestea sunt cele principale. De reținut că paracetamolul este antipiretic (scade febra) și antialgic (scade durerea), el neavând rol antiinflamator. Ibuprofenul poate să scadă febra, să reducă durerea, dar el este principal antiinflamator, deci interferează semnificativ cu anumite căi ale procesului inflamator.

Despre ibuprofen (antiinflamatoare nonsteroidiene în general), FDA și celelalte organisme de control au eliberat constant atenționări. Aceste medicamente cresc riscul cardiovascular, cerebral, renal. Și din păcate mulți le iau cu pumnul, pe perioade lungi, la cele mai banale dureri. Unii le iau chiar preventiv. Aceste situații m-au făcut să scriu, în urmă cu doi ani, materialul Eu n-aș lăsa ibuprofenul la liber. A se remarca data conceperii articolului în adresa URL, fără nicio legătură cu situația actuală privind ibuprofenul.

Declarațiile trebuie puse mereu în legătură cu mecanismele de acțiune, cu farmacologia. Ar putea să cauzeze cumva antiinflamatoarele în caz de infecție? Răspuns: categoric DA! S-a demonstrat că AINS pot să diminueze producția de anticorpi, adică exact ce e mai important într-o patologie virală complexă. În studiul de aici, ibuprofenul are cel mai pronunțat efect negativ, iar uzul lui scade răspunsul de apărare împotriva virusului.

Surse care spun că a fost fake news. Un medic extraordinar, pe care pur și simplu îl iubesc, este Mihai Craiu. Face o muncă titanică la spital și pe platforma Spitalul Virtual pentru Copii. Pe pagina menționată, dr. Craiu menționează o sursă care spune că totul a fost Fake News. Sursa este Novinite, un site despre care eu, sincer, nici nu am auzit. Partea interesantă e alta: site-ul a făcut update în header și spune clar că NU e fake news.

Nimeni din Franța nu a dezmințit spusele ministrului, ba chiar zeci de specialiști au ieșit cu declarații care întăresc acele spuse.

Sigur că noi nu suntem în Franța, dar putem învăța din acele observații. Când putem scădea febra cu paracetamol, iar el e mult mai sigur decât ibuprofenul, de ce să apelăm la ibuprofen?

Dr. Vasi Rădulescu

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨