Suntem într-o situație ciudată. Pe de o parte, simțim o încordare, pentru că nu știm exact care va fi evoluția următoarelor zile. O putem lua pe calea Italiei sau Spaniei, ceea ce poate însemna colaps pentru sistemul de sănătate. Simțim o angoasă pentru că economic se prăbușesc multe industrii, se pierd joburi, se închid afaceri. Apucăm să vedem prin presă fel de fel de materiale, unele apocaliptice, altele mult prea calme, rupte de previziuni științifice sau realități. Scapă documente oficiale și ne speriem de măsurile care pot fi luate. Vedem cum mii de persoane nu respectă recomandarea de a sta în case, mai ales vârstnicii. Observăm cum oficialii răspund greu la dotarea spitalelor, nu furnizează kituri de testare suficiente, apar în media cu combinezoane caraghioase și ceasuri pline de bacterii pe mână. Trăim o debusolare uriașă.

Văd fel de fel de scheme de tratament care apar pe diverse site-uri, de parcă treaba populației este să știe schemele folosite de medici. Asta e treaba medicilor, iar cum nu există tratament clar în Covid-19, se încearcă o mulțime de combinații recomandate de alte centre care au obținut rezultate bune cu ele. Dar nu e treaba oamenilor de rând să le știe. Asta ar mai lipsi, să-și procure și singuri acele medicamente, putându-și face extrem de mult rău!

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Văd mituri care se propagă cu viteze fulgerătoare. Ține apă în gât, consumă un kilogram de vitamina C, bagă și douăzeci de căței de usturoi, ține-ți respirația pentru 10 secunde, iar dacă nu tușești, e clar că nu ești infectat… De unde oare apar toate grozăviile acestea?

Văd conspirații venite din toate părțile, de la medici, influenceri, vedete, instalatori, pantofari, orice. Oricine e expert în medicină, virusul e clar făcut în laborator, sunt interesele unor grupuri, se vrea omorâtă mare parte din populație, totul e un experiment, se vrea vaccinarea cu forța. A propos, antivaxxerii ar trebui să aibă dosar penal dacă se mai pronunță în perioada asta. Și-n general.

Văd tratamente propuse de tot felul de personaje sinistre. Unul a scos picături homeopatice pentru coronavirus și a promovat terapia lui magică pe pagina de Facebook, unde are o audiență mare. Iar sute de persoane voiau acel tratament fantasmagoric. Am raportat cazul și individul, care e și mare antivaccinist, are plângere penală acum.

Trăim vremuri în care suntem bombardați de incompetență, prostie, insuficiență, ticăloșie, șarlatanie.

Îmi pare rău că reproduc exprimarea, dar are dreptate Cristi Chivu: Stați dracu’ în case! Nu mai dați crezare tuturor mesajelor cu trebuie să dai share ca să salvăm cât mai mulți oameni și-n conținut un sfat aiuristic. Nu mai picați în toate poveștile conspiraționiștilor. Nu mai luați vitamine. Nu mai luați măști de bumbac care nu sunt recomandate de OMS! Nu mai credeți repede impostorii care profită de timpurile acestea și scot medicamente minune, că nu există tratament pentru coronavirusul acesta!

Facem un ghiveci din care nu mai înțelegem nimic. Avem nevoie de coerență, de stat în casă, de surse bune de informare, de presiuni pe stat să-și facă treaba, de luat măsuri simple de protecție, de ajutat asociațiile care depun o muncă titanică acum. Ce-i așa de complicat? Chiar vreți să ne ducem naiba cu miile?

Dr. Vasi Rădulescu

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨