Noul coronavirus: de unde să ne informăm

Sunt promovate peste tot postări în care se spune că acest coronavirus nu există, că totul e o invenție făcută din anumite interese. 30.000 de shares are o postare de acest fel. Nu cunosc, nici în întreaga mea activitate de pe Facebook, vreun mesaj cu informații corecte care să ajungă la un așa nivel de distribuire.

Să fie oare de vină prostia uriașă din această țară? Am dezbătut subiectul în articolul Coronavirusul vs. Prostia. Mulți nu dețin noțiuni fundamentale de medicină, nu știu ce e un virus, ce face el. Exisă rapoartele actualizate zilnic ale OMS sau WorldoMeter, cu situațiile groaznice din întreaga lume – s-a trecut de 16.000 de decese, dar, cu toate sursele redutabile de informare, prind mult mai tare postările false care ating zeci de mii de share-uri.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Sunt de-a dreptul oripilat de întreaga situație. Marile rețele ca Facebook și Google dețin platforme ideale pentru promovarea prostiei, răului, fake news-ului. Cu atât mai mult la noi, unde educația e oricum la pământ. Trăim vremuri cumplite, chiar avem nevoie de rațiune, de calm, de logică elementară, de informare cu măsură din cele mai bune surse, de abținere de la a da mai departe repede orice prostie inventată de toți habarniștii care au acces comod la internet, dar nu au sinapse nici cât un mormoloc.

Am explicat și că există prea multă confuzie aici Coronavirus: prea multă debusolare Apar măsuri și poziții care se bat cap în cap, apar tratamente miraculoase care nu au niciun efect dovedit (a se citi Impostorii: Dr. Cacovean și leacul homeopatic împotriva coronavirusului), apar declarații aiuritoare. Chiar nu avem nevoie de așa ceva.

Acum e nevoie să stăm cuminți în case, să ne informăm bine și cu măsură, să ne ocupăm, chiar în al douăsprezecelea ceas, de educația medicală. Eu vă tot vorbesc de ani de zile despre ea, scriu articole, demasc șarlatani, vă explic logic totul, fac videoclipuri, dar parcă mă simt inutil.

Folosiți-vă neuronii. Antrenați-i. Ei nu sunt degeaba în cap. Raportați mizeriile fake news. Cerneți informațiile. Apucați-vă, cei care nu aveți, să vă construiți educația medicală. Sau educația în general.

Dr. Vasi Rădulescu

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨