stamincasa

Asta facem acum. Tragem de timp. Statul în casă permite scăderea ratei de transmitere a infecției, pentru ca instituțiile să se organizeze eficient. Avem nevoie de dotarea spitalelor cu ventilatoare, aparate PCR pentru determinarea rapidă a SARS-Cov-2, măști, dezinfectanți, combinezoane, viziere. Adăugăm trasee speciale, zone de triaj, spitale tip campanie. Totul cere resurse uriașe, materiale, umane, de timp. E cu atât mai greu cu cât vreo 200 de țări trag de câțiva producători de echipamente, aparate, medicamente.

E o luptă contracronometru. Ne uităm la Italia, Spania, Franța și ne apucă teama. Avem marele avantaj că am luat măsuri eficiente, că asociațiile s-au mobilizat exemplar și au dotat spitalele, că oamenii în majoritatea lor înțeleg acum riscurile reale și se supun reglementărilor. Avem marele dezavantaj că statul e încă vai de mama lui, că sistemul sanitar a fost mereu plin de bube și multe lucruri ies la iveală fix în situațiile critice. Am văzut asta la Colectiv, vedem și acum.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Tragem de timp pentru a nu avea explozii de cazuri și sute de prezentări grave care să sufoce secțiile ATI. Stăm cuminți în case, nu dăm mâna cu alți oameni, nu stăm aproape de altcineva, nu ieșim de capul nostru pe afară. Mai mult, dacă ieșim la nevoi stricte, TREBUIE să purtăm mască. E o indicație care vine tot mai des de la experți, nu ca să nu luăm virusul, că mai degrabă să nu-l dăm mai departe. Masca oprește picăturile respiratorii din tuse/strănut/vorbit, extrem de contagioase. Iar acum nici nu mai știm cine are virusul și cine nu, că unii fac simptome ușoare, alții deloc, chiar purtători fiind. Reținem că masca este indicată ca să nu dăm virusul mai departe.

E greu să găsim măști. Se bat pe ele spitalele, pentru că acolo e nevoie mai mare. Multe sunt făcute de fabrici care nu respectă nicio recomandare OMS, așadar nu pot fi promovate. Multe apar doar din dorința unora de a face bani, pe timp de criză. Iar măștile bune, în majoritatea cazurilor, au prețurile umflate de zeci de ori. Așa sunt unii oameni pe timp de criză, asta pricep ei din solidaritate, generozitate, empatie.

Tragem de timp să găsim medicamente eficiente, care să aibă rezultate bune și să ne ajute să controlăm infecția. Acum sunt mai multe combinații, experții încă au păreri diferite, nu prea există consens. Așa e-n criză.

Tragem de timp să apară aparate performante pentru detecția rapidă a SARS-Cov-2, să nu mai stăm cu zilele după rezultate, ci să avem tehnică modernă tip PCR care să livreze rezultate pe loc, în câteva minute. Există așa ceva, dar distribuția lor va întârzia, iar în multe situații poate fi prea târziu. De aceea e important să stăm în case, să permitem aceste dotări, să avem protocoale, să avem capacitate de testare.

Tragem de timp să avem un vaccin. Se lucrează din greu, au început testele pe oameni voluntari sănătoși, dar va mai dura. Mai devreme de un an nu vom avea un vaccin, procesul e foarte riguros, aici nu se joacă nimeni.

Coroborând toate cele scrise mai sus, vedem de ce este important să respectăm regulile, să stăm în casă, să așteptăm cuminți ca totul să fie mai bine organizat. Poate vom avea și un dram de noroc, peste toate măsurile, și nu o vom lua pe calea Italiei.

Dr. Vasi Rădulescu

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨