10 lucruri despre osteoporoză
ilustrație Dreamstime

1. Osteoporoza înseamnă pierdere marcată a densității osoase, proces ce predispune la apariția fracturilor, chiar la cele mai mici accidentări, uneori spontan. Oasele devin spongioase, sunt mai puțin rezistente și se pot rupe mai ușor.

2. Mai afectate sunt femeile după menopauză, dar și bărbații pot suferi de osteoporoză.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

3. O viață bazată pe principii sănătoase, cu alimentație echilibrată și mișcare, poate întârzia și limita semnificativ acest proces. Exercițiile fizice regulate aduc beneficii imense în păstrarea integrității osoase.

4. Relația cu medicul este deosebit de importantă. Pe baza unor analize și investigații, diagnosticul de osteoporoză va necesita anumite conduite clare.

5. Osteodensitometria (DXA) testează densitatea osoasă la anumite niveluri, cel mai frecvent capul femurului și corpii vertebrali. Este o investigație de mare utilitate și ar trebui făcută de toate femeile aflate la menopauză.

6. Determinarea de analize poate arăta patologii în metabolizarea calciului, niveluri reduse de vitamina D, niveluri anormale ale anumitor hormoni cu funcții importante în menținerea sănătății osului.

7. Calciul și vitamina D se pot suplimenta cu ușurință când există carențe. De regulă se iau împreună pentru că se potențează reciproc. Expunerea la soare este necesară pentru formarea de vitamină D în piele. Lactatele și brânzeturile sunt necesare pentru un aport suficient de calciu.

8. La nevoie, medicul reumatolog sau endocrinolog poate recomanda tratamente speciale pentru ținerea calciului în os, inhibarea unor componente care accelerează distrucția osoasă. Acestea variază în eficiență, administrare, preț și se vor discuta atent cu medicul. Bisfosfonații nu se iau în fiecare zi, ci de regulă la două săptămâni, cu apă, stând în picioare aproximativ jumătate de oră. Tratamentul va fi monitorizat atent.

9. Uneori pot apărea fracturi severe, chiar prăbușiri de corpi vertebrali. Prăbușirile sunt dezastruoase și necesită reconstrucții ample. Depistarea la timp a osteoporozei și atitudinile potrivite sunt extrem de importante.

10. O monitorizare din timp, cu o relație frumoasă cu medicul, cu o viață bazată pe moderație în fiecare segment, cu luarea corectă a tratamentului indicat la nevoie, cu monitorizarea constantă a medicației și stării osoase constituie principii pe care oricine trebuie să le îmbrățișeze.

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨