Pentru ca o substanță nouă să ajungă în uzul oamenilor, ea trebuie testată serios. Fie că vorbim despre medicamente, produse cosmetice, forțe, medii dure sau elemente din sfera viciilor (aici ne vom referi în cele ce urmează la fumat), testele presupun îndeosebi organisme expuse timp îndelungat la substanțe, pentru a observa efectele pozitive, dar și reacțiile adverse.

Nu trebuie să ne ascundem: omenirea nu are un trecut grozav la acest capitol. Am testat lucruri teribile pe oameni în lagărele de concentrare, am trimis un câine în spațiu, am chinuit maimuțe, iepuri, căței, șobolani, pisici, toate pentru formidabilul nostru progres.

Apasă like pentru sfaturi gratuite

Când jurnalista Mary Beith s-a angajat într-o clădire în care mai mulți câini din rasa Beagle erau imobilizați și puși să respire ore la rândul fum de țigară pentru a vedea când și cum apare cancerul de plămâni (sau alte sedii ale aparatului respirator), ea documentând cu text și fotografii o poveste care a răvășit lumea, cercetătorii au înțeles, pe undeva cu forța, că trebuie să reglementăm serios aceste teste. Dar până unde poate merge reglementarea?

mary beith
fotografie de May Beith, apărută în revista The People în 1975.

Industria cosmeticelor a primit reguli aspre aici, dar încă se mai folosesc animale. Industria farmaceutică utilizează organisme pentru a observa mecanisme de acțiune, efecte favorabile și bineînțeles nefavorabile, abia apoi progresând studiile cu trecere la oameni. Cel mai des se folosesc șoareci de laborator, uneori șobolani care primesc substanțe, sunt menținuți în tuburi închise, sunt radiografiați repetat, li se ia sânge, ulterior fiind disecați pentru a observa modificările din corp. Totul pentru industrii care au separat importanța unor animale în lume și au preferat să nu investească în sisteme de test care să șunteze utilizarea animalelor de laborator.

Îngrozitor de tristă este situația din industria de tutun. În imaginea următoare puteți vedea cum niște șoareci sunt îndesați în tuburi și obligați să respire 7-8 ore fum de țigară, pentru a vedea diferențe de impact între țigaretele clasice, cele cu arome sau cele electronice. Sigur, imaginea poate nu mai oferă același impact ca cea făcută de Mary Beith, dar vă asigur că esența ei este aceeași.

șoareci tuburi tutun

Ne dorim progres, bani și impunerea unor substanțe cu orice preț și ne batem joc, stoic și rece, de alte specii.

Până când?

Un material de dr. Vasi Rădulescu, fondator #leapșadesănătate

Educație medicală gratuită

Abonează-te la noul newsletter de educație medicală. Vei primi un email, o dată pe săptămână, cu articole, sfaturi, recomandări, toate scrise cu grijă de dr. Vasi Rădulescu. Totul este gratuit.

Mulțumesc pentru interes!

Something went wrong.

Dacă apreciezi munca noastră și vrei să ne ajuți să facem în continuare educație pentru sănătate, îți recomandăm:
Proiectul #leapșadesănătate realizează o veritabilă educație medicală și funcționează fără reclame sau alte finanțări. Dacă apreciezi munca noastră dificilă de a oferi mereu informații de calitate, ne poți susține cumpărând cărțile scrise de Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului. Mulțumim mult.

vezi ofertele ⇨